NRK Meny
Normal

– Overbevist om at papiravisen har et langt liv fremfor seg

De siste tallene fra Landslaget for lokalaviser viser at det er en nedgang i opplaget for de fleste av avisene i Troms. Men redaktørene er fortsatt optimister.

Kjell Rune Henriksen, redaktør Harstad Tidende

Redaktør i Harstad Tidende, Kjell Rune Henriksen forteller at det i langt større grad enn før er et spørsmål om prioriteringer.

Foto: NILS MEHREN / NRK

– Vi ser at annonseveksten digitalt ikke ble som spådd. Samtidig ser vi at antall abonnenter digitalt går opp, så vi har en bra utvikling økonomisk, sier redaktør i Harstad Tidende, Kjell Rune Henriksen.

I flere år har avisene forsøkt å møte den nye medievirksomheten der papiravisa blir valgt bort til fordel for nettaviser på data, brett og mobil.

Også Harstad Tidende merker at tidende forandrer seg. Selv om lokalavisa står sterkt, går opplagstallene ned – både for papir- og nettavisa.

– Jeg er verken skuffet eller vonbroten. Men jeg hadde nok forventet en litt bedre digital utvikling basert på de faktiske tallene, sier Henriksen.

Tror på papiravisen

Tallene viser at det bare var tromsøavisene Nordlys og iTromsø som økte sine opplag i fjor, mens de mindre distriktsavisene merker nedgangen.

Harstad Tidende kuttet journaliststillinger i 2014 for å spare penger. Derfor vil de ikke som enkelte andre avishus kutte utgivelsene av papiravisen, ei heller antall utgivelsesdager.

Turi Ingebrigtsten, journalist i Harstad Tidende

Turi Ingebrigtsen mener det er viktig at lokalavisene er der for å holde byråkratiet og politikerne i ørene.

Foto: NILS MEHREN / NRK

– Jeg er overbevist om at papiravisen fremdeles har et langt liv fremfor seg, forteller redaktøren.

Turi Ingebrigtsen har jobbet i Harstad Tidende i flere tiår, og ser at folk stadig oftere legger fra seg papiravisen og trykker seg inn på nettavisene.

– Det har vært ille å se kamerater måtte gå på grunn av nedbemanning. Men det jeg synes er verst er at vi kan ikke sitte her og jobbe gratis. Vi er nødt å ta betalt, og jeg er faktisk redd for demokratiet hvis stadig flere aviser må nedbemanne.

– Nødt til å ta betalt

Hun får støtte av sin journalistkollega Lars Richard Olsen, som også ser at journalistikk blir satt under press.

– Jeg håper flere ser at det er vits å ha oss, spesielt når vi ser hvordan det går i USA med beskyldninger om «fake news» og stadige angrep på den frie pressen som er viktig.

Sveinung Åsali og Kjetil Nielsen Skog leder kveldens folkemøte.

Betaling på nett og samarbeid blir viktigere fremover, sier redaktør i avisa Framtid i Nord. Her med NRKs Sveinung Åsali.

Foto: Jørn Resvoll

Lokalavisa Framtid i Nord har valgt å gå ned fra tre til to utgivelser i uka, men redaktør Kjetil Nielsen Skog er fortsatt optimistisk.

– Papiropplaget synker, men samtidig ser vi at vi har en vekst i digitale brukere.

Han forteller at de hadde noen fantastiske år på begynnelsen av 2000-tallet, så stagnerte det før det falt voldsomt. Men nå tror han de har truffet.

– Vi kommer ikke til å tjene masse penger på digitale annonser. Det vi kommer til å tjene penger på er digitalt innhold. Men det er klart at vi er nødt til å ta betalt for å lage journalistikk, det er ikke gratis.