Hopp til innhold

– Oppstår det en skyteepisode, tror jeg ikke mange vet hva de bør gjøre

Elever blir ikke inkludert når ansatte og nødetater øver på hva de skal gjøre hvis det blir skoleskyting eller andre alvorlige episoder. Lederen av Tromsø ungdomsråd mener det er viktig at også de får slik opplæring.

Astrid Johannessen

Leder av Tromsø ungdomsråd, Astrid Johannessen mener elevene må bli inkludert i øvelsene til nødetater og ansatte.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Hvis det oppstår en skyteepisode, så er det jo ikke lett å være den som står ved siden av den som har våpen. Hva gjør man da for å berge livet sitt? Det tror jeg ikke mange elever vet, sier leder for Tromsø ungdomsråd, Astrid Johannessen.

Hun er elev ved Kongsbakken videregående skole i Troms, og hun har selv ikke vært med på noen øvelser der, bortsett fra brannøvelser.

Scenarioet er at en gjerningsmann begynner å skyte på en skole. Hva gjør man da for å stoppe skytinga og redde liv? Det skal nødetatene i Tromsø øve på i flere uker fremover. Med skyting med øvelsesammunisjon, utrykningskjøretøy, blålys og sirene.

Jeg håper vi øver på noe som vi aldri trenger å praktisere, men vi må forberede oss på ting som kan skje.

Stasjonssjef Morten Pettersen ved Tromsø politistasjon.

Nødetatene skal øve på Grønnåsen skole, men øvelsen skjer etter at skoledagen er slutt. Og elever og lærere er erstattet av markører.

– Skoler har noen planer for å håndtere denne type scenario, og alle skoler har vært gjennom en slik planleggingsprosess. Men vi har ikke inntrykk av at det er gjort noe mer enn å planlegge, sier Pettersen.

Morten Pettersen

Stasjonssjef Morten Pettersen håper de øver på noe som de aldri trenger å praktisere.

Foto: Vibeke Paulsen Cerón

– Forstår at man er skeptisk

Det har vært fremsatt anonyme bombetrusler mot to skoler i Tromsø via det sosiale mediet Jodel. De truslene var falske. Lederen for Ungdomsrådet mener det hadde vært bra å øve også på om en alvorlig situasjon oppstår på virkelig.

– Det er jo bra å vite hva vi skal gjøre dersom det skjer på ordentlig. Jeg synes at alle elever burde få velge om de kan ha opplæring i skyteepisode eller bombetrussel, om hvordan de skal evakuere skolen og hva vi som enkeltelev skal gjøre.

Ungdomsrådet mener det bør være frivillig å delta på en slik øvelse.

Jeg forstår også at man er skeptisk til at elever skal øve, fordi det er mange som har angst og depresjoner. Mange ble berørte etter bombetruslene i Tromsø, og måtte dra hjem, så jeg tenker man burde få velge om man skal delta.

Astrid Johannesen, leder av Tromsø ungdomsråd

– Kan skape uheldige ideer

– Vi har for første gang fått forespørsel fra elevrådet om hvorfor skolen ikke gjennomfører øvelse med elevene, sier rektor ved Breivang videregående skole, Eva Sparrmann.

Eva Sparrman

Rektor ved Breivang videregående skole, Eva Sparrmann tenker det er riktig at kun ansatte øver.

Foto: Vibeke Paulsen Cerón

Hun forteller at skolen følger de beredskapsplaner som foreligger og gjennomfører «skrivebordsøvelser», men da kun for de ansatte.

– Vi trener med ansatte, om hvordan vi skal evakuere og handle, så vi er vel så godt forberedt som det går an i en slik situasjon.

Burde ansatte og elever øve sammen, som en brannøvelse?

– Fylkesutdanningssjefen har valgt å holde elevene utenfor en slik type øvelse, og begrunnelsen er at det kan skape angst og skape ideer som ikke er så heldige. Foreløpig er det en avgjørelse om at de kun er ansatte som skal trene. Jeg tenker at det er riktig, sier Sparrmann.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark