NRK Meny
Normal

– Oljealderen har ikke kommet enda

Bare en av 100 norske oljearbeidsplasser er i Nord-Norge. Oljealderen har ennå ikke kommet nordover, hevder direktøren for North Energy.

Melkøya

Melkøya er den eneste oljearbeidsplassen i Nord-Norge.

Foto: Eirik Palm / NRK

Bare en prosent av norske oljearbeidsplasser er i Nord-Norge. Det går fram av en ny studie oljeselskapet North Energy har laga for Barentssekretariatet.

Oljealderen har ennå ikke kommet til Nord-Norge, sier North Energy-direktør Erik Karlstrøm om den nye gassrapporten.

– Overskriften er at oljealderen for Nord-Norge ennå ikke har kommet hit. Det faktum at en prosent av oljejobbene er i Nord-Norge, forteller at det sannsynligvis blir en god del flere arbeidsplasser i framtida, sier Karlstrøm.

Erik Karlstrøm

Direktør i North Energy, Erik Karlstrøm mener oljealderen ikke har kommet til Nord-Norge enda.

Foto: Kai Erik Bull

Gass, ikke olje


Men det er en forutsetning for en rask utvikling, mener Karlstrøm. I en ny studie laget for Barentssekretariatet, argumenterer North Energy sterkt for at det må bygges en gassrørledning fra Barentshavet og sørover til Europa.

I følge studien vil en slik rørledning åpne for dobbelt så mange utbygginger av gassfelt i nord sammenlignet med hva en ny fabrikk for flytende gass på Melkøya vil gjøre.

Karlstrøm tror oljealderen i nord handler om gass – ikke olje.

– Vi kan ikke forvente at vi finner en så rik oljeprovins i nord som i sør. Så forutsetningen er infrastruktur. Da blir gassprospektene lønnsomme. Da kommer riggene nordover. Da begynner selskapene å vurdere om de vil flytte nordover. Men det må på et vis begynne med dette røret.

Først og fremst olje


Arvid Jensen i bransjeforeninga Petro Arctic, vil ha en ny LNG-fabrikk på Melkøya. Men han gir rørtilhengerne rett på ett punkt.

– Man kan kanskje få litt større ringvirkninger med et rør ved at små gassfunn som ikke har tilgang til en LNG-fabrikk kan bli bygd ut. Men oljeselskapene leter først og fremst etter olje. Og i så måte vil et rør ikke ha noen betydning for interessen for å lete. Det ser vi nettopp nå hvor interessen for Barentshavet aldri har vært større, sier Jensen.