Hopp til innhold

– OL-saken samler ikke Nord-Norge

Tromsø-professor tror ikke landsdelen vil opptre mer samlet etter at det ble gjennomslag om et OL-nei.

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Onsdag ble den norske søknaden om å arrangere OL i 2022 trukket.

Foto: Illustrasjon: Snøhetta/Cowi

– Jeg tror ikke dette representerer et vendepunkt hvor vi vil se en stor nordnorsk enighet komme. Det vil være en usedvanlig tynn suppe å etablere et fremtidig nordnorsk samarbeid på, sier professor i statsvitenskap ved UiT, Kjell Arne Røvik, til NRK.

Kjell Arne Røvik

Kjell Arne Røvik tror ikke OL-enighet vil samle landsdelen.

Foto: Universitetet i Tromsø

Alle de politiske partiene i Nord-Norge sto samlet om et nei til OL i Oslo. Det skjer ikke ofte. For krangel og dragkamper mellom fylkene har ofte preget landsdelen.

Håper på positiv effekt

Etter OL-saken håper Alta-ordfører og vararepresentant for Finnmark Høyre på Stortinget, Laila Davidsen, på et bedre politisk samarbeid i nord.

– Vi har de siste årene stått samlet om flere ting, og det er noe vi bør bli flinke til, sier hun.

Fylkesrådsleder Line Fusdahl fra Høyre i Troms sier seg enig med Davidsen.

– Jeg tror vi kan ta med oss en lærdom fra det her. Når vi står sammen så blir vi hørt, sier Fusdahl.

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, mener at det blir litt feil å bygge et godt samarbeid på saker som de har vært motstandere av.

– Jeg er opptatt av at vi skal finne gode og positive saker hvor vi kan jobbe i lag. Jeg tror ikke en sak hvor vi har jobbet imot noe er det som betyr mest, sier Norvoll.

Men professor Kjell Arne Røvik sier det blir mange saker i framtiden som kan splitte landsdelen.

– Jeg tenker særlig på to saker. Den ene er at forsvaret kanskje skal restruktureres. Det er en sak som de siste årene har splittet landsdelen. Den andre saken er vi midt opp i, nemlig restrukturering av høyere utdanning. Der er det ingen grunn til at vi vil få en slags OL-effekt, forklarer Røvik.

Usikker på Nordnorsk Råd

Nå er Nordnorsk Råd etablert. Det er et nytt politisk organ i landsdelen som består av representanter for de tre nordligste fylkeskommunen. Hensikten er å samordne, styrke og fremme saker av felles betydning for landsdelen. Kjell Arne Røvik er usikker på den betydningen dette nye politiske organet vil få.

– For tre år siden ville jeg sagt at vi ville hatt behov for det. Jeg er mer usikker nå. Det er stadig mer som tyder på at interessene i nord er splittet, sier han.

Tomas Norvoll er helt uenig med Røvik sin påstand og trekker fram at alt samarbeid i nord er bra.

– Et slikt samarbeid blir akkurat slik som vi vil det skal være. Jeg tror at det vil bety mye framover at de tre fylkene nå kan trekke i lag om en del viktige ting, sier Norvoll.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark