– Også kloakkhus kan være fine

Et nytt kloakkhus på Finnsnes er bygd fargerikt og arkitekttegna. Det i kontrast til et nytt kjedelig og vindusløst kjøpesenter i sentrum. – Vi har lært, sier Lenvik kommune.

kloakkbygg

Et signalbygg, bestemte Lenvik kommune seg for, og brukte noen kroner ekstra på et kloakkhus.

Foto: Arild Moe / NRK

Ved innfartsveien til Finnsnes ble det torsdag åpna et fargerikt arkitekttegna bygg til 20 millioner kroner. Det huser et sileanlegg for kloakk.

– Her blir partiklene fra kloakken silt vekk slik at kloakkvannet som går i fjorden er rent, sier fagleder Sverre Kristian Solli i Lenvik kommune til NRK.

I Finnsnes sentrum derimot, der ser det nyeste kjøpesentret mer ut som et lagerbygg, vindusløst og grått. Det har blitt kritisert siden det ble bygd for ett par år siden. Det ligger på den mest sentrale tomta ved Finnsnesvatnet der det tidligere var bussoppstillingsplass.

Vi har lært, sier utvalgsleder Kjetil Johnsen i Lenvik kommune. I den nye sentrumsplanen blir det stilt krav til utseendet.

kjøpesenter

Kjøpesentret i sentrum av Finnsnes som har blitt sterkt kritisert for vindusløs og lageraktig fasade.

Foto: Arild Moe / NRK

Innpå 20 millioner er prislappen for silanlegget, det fargerike signalbygget ved innfartsveien. Prosjektleder Kato Fredriksen i Lenvik kommune utdyper valget om å lage et finere bygg:

– Også avløpsanlegg kan gjøres pent og ordentlig. Det koster litt mer både å planlegge og bruke veggplater i forskjellige farger.

Fredriksen sier de i planlegginga ikke har sammenlignet med det som er bygd i sentrum.

– Men vi så at dette bygget blir veldig synlig når man kjører til og fra Finnsnes. Vi ønsket å gjøre noe mer ut av det enn å lage det til et grått industribygg.

Har boligeierne like inntil her stilt krav?

– Nei, men de har stilt krav til miljøet rundt her. Jeg håper de – og de som kjører forbi – blir å sette pris på bygget.

Blir det på lukte fra anlegget?

– Nei, det har et luktbehandlingsanlegg som gjør at det ikke skal lukte, sier Kato Fredriksen.