– Norsk hvalsafari er dårlig organisert

Hvalene er en av Tromsøs største attraksjoner, men hvalturismen er ifølge forskere dårlig organisert.

Knølhval

Forskere ved UiT mener hvalturismen må organiseres bedre.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

I Tromsø startet det i 2012 da knølhvaler og spekkhoggere dukket opp i fjordene for å beite på store sildestimer. Andre steder i Nord-Norge, for eksempel på Andenes i Nordland startet det mye tidligere.

Hvalene er en av Tromsøs største turistattraksjoner, og nå har UiT Norges arktiske universitet forsket på næringen. Ifølge forsker Berit Kristoffersen og professor Britt Kramvig virker den svært dårlig organisert, skriver forskning.no.

De som driver med hvalsafari i Norge har dessuten mye å lære av sine kolleger på Island.

Stor lærevilje

Gjennom det internasjonale forskningsprosjektet Arctic Encounters har UiT-forskerne sammenlignet hvalturismen i Tromsø, på Senja og på Andenes, med hvalturismen i Husavika og i Reykjavik på Island.

– Den største forskjellen er at islendingene har utviklet nasjonale retningslinjer, sier Kristoffersen til NRK.

De nasjonale retningslinjene ble satt i verk i februar i år, etter ti års arbeid. Island har få aktører som samarbeider godt og driver felles markedsføring. En interesseorganisasjon er også bygd opp.

Hvalsafari er den nest største turistattraksjonen og sysselsetter 500 personer direkte, ifølge forskning.no.

– Islendingene solgte i fjor 270 000 hvalturer, mot til sammen 25 000 i Norge, sier Kristoffersen.

Norge og Island har ifølge Kristoffersen latt turister oppleve hval like lenge.

Svart marked

Hun mener den norske næringen har stor lærevilje, og viser blant annet til en konferanse med internskolering som ble holdt på tampen av 2014. Hun forteller at også turistnæringen selv har etterlyst gode retningslinjer.

Kristoffersen peker på utfordringer for næringa, blant annet rykter om et svart marked for hvalsafari og tildels kaotiske tilstander i Tromsø fjorder når alle vil oppleve gigantene i havet. Hun tror likevel hvalturismen i Norge vil bli bedre og bedre.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger på vårt arbeid og at vi går i dialog med næringa. Mye er nok allerede blitt bedre, sier hun til NRK.

Konflikt

De fleste som driver med hvalsafari i Tromsø-regionen er medlem av Visit Tromsø. Monica Lyngh, fungerende daglig leder i Visit Tromsø, mener det er likhetstrekk med utviklingen av nordlysturismen.

– Det har kommet mange aktører på banen i løpet av kort tid, og det har gitt noen utfordringer at utviklingen har gått så fort, sier Lyngh til forskning.no.

UiT-forskerne mener det må utformes en god strategi for hvordan turismen skal organiseres.

– Vi ønsker å gå i dialog med næringslivet og politikere for å få en ansvarlig og bærekraftig utforming av reiselivet i Arktis, sier Kristoffersen.