Hopp til innhold

– Norge ble varslet om ubåtbrannen altfor sent

Russiske myndigheter varslet Norge altfor sent om brannen i atomubåten utenfor Murmansk, mener Bellona. Fylkesmannen i Finnmark reagerer også på manglende informasjon fra russerne.

Brann i russisk atomubåt ved Murmansk

UBÅTBRANN: Brannen startet torsdag i ubåten Jekaterinburg, som lå til kai for reparasjon ved Rosljakovo-verftet i Murmansk-fjorden.

Foto: TV21 / Reuters

– Det er betenkelig at norske myndigheter ikke ble varslet i henhold til varslingsavtaler som skal gjelde ved hendelser som kan medføre utslipp, sier miljøstiftelsens daglige leder Nils Bøhmer til NRK.

Nils Bøhmer

FØLGER SITUASJONEN: – Vi kommer til å følge nøye med på om brannen blusser opp igjen eller om det skulle oppstå strålingsfare, sier Nils Bøhmer i Bellona.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Brannen startet torsdag i en ubåt som lå til kai for reparasjon ved Rosljakovo-verftet i Murmansk-fjorden.

Lenge var det usikkert om det var fare for spredning av radioaktivitet, og med den østlige vinden som er meldt de neste dagene ville et eventuelt utslipp kommet mot Norge.

Fylkesmannen vil ha svar

Fylkesmannen i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, reagerer også på manglende informasjon fra russisk side.

– Det har vært problemer med å få entydig informasjon fra russisk side. Vi har en avtale om informasjonsutveksling i slike tilfeller, og der har det ikke kommet noen informasjon fra russisk side så langt, sier Kjønnøy til NRK.

Han vil be russiske myndigheter om svar på hvorfor varslingen har vært mangelfull.

– Dette er en avtale som gjelder de nordligste fylkene i Norge, Sverige og Finland og Murmansk. Dette må vi ta opp, for hele intensjonen er jo rask varsling for å få rask informasjon ut til folk også på denne siden av grensen, forklarer Kjønnøy.

Fylkesmannen i Finnmark, Gunnar Kjønnøy

VIL HA SVAR: Fylkesmannen i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, vil be russiske myndigheter om svar på hvorfor varslingen har vært mangelfull.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Legger lokk på informasjonen

Bellona har fått opplyst fra offisielle kilder i Murmansk at brannen ble slukket klokka 1.40 natt til fredag, men fortsatt kommer det mye røyk fra båten og det er mange brannbiler på stedet. Det hersker også usikkerhet rundt hvor mange som er brakt til sykehus med skader.

– Ansatte ved sykehuset skrev på russisk Facebook torsdag kveld at 19 personer ble brakt inn, mens russiske myndigheter sa 9. Men i dag er det plutselig ingen innlagt, ifølge offisielle kilder, sier Bøhmer.

Bellona har et kontor med fire ansatte i Murmansk, i tillegg har Bøhmer kontakt med en russisk kollega som skal hjem og feire nyttår i byen.

– Vi kommer til å følge nøye med på om brannen blusser opp igjen eller om det skulle oppstå strålingsfare. Foreløpig ser det ikke ut til å ha lekket ut radioaktivitet, men det er vanskelig når myndighetene der nærmest har lagt lokk på all informasjon, sier Bøhmer.

Saken fortsetter under videoen

Video Atomdrevet ubåt i brann i Russland

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Brannen startet torsdag i en ubåt som lå til kai for reparasjon ved Rosljakovo-verftet i Murmansk-fjorden.

– Ingen utslippsfare

Avdelingsdirektør Per Strand Statens Strålevern

GOD KONTAKT: Avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern mener det har vært god kontakt med russerne om informasjon om brannen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Statens strålevern måtte selv ta kontakt med russerne om brannen i atomubåten, som ikke selv meldte fra om brannen.

– Vi har vært i kontakt med russiske myndigheter i dag morges og fått vite at det ikke er fare for utslipp. Vi har heller ikke målt noe på våre egne målestasjoner, sier avdelingsdirektør Per Strand i Strålevernet til NTB.

Russiske myndigheter varslet at brannen var slukket natt til fredag, men fortsatt kommer det meldinger om røyk.

– Det brenner i stillaset rundt og i gummibelegget på ubåten, noe som er vanskelig å få slukket helt, derfor er det ikke endelig bekreftet at brannen er slukket, sier Strand.

Strålevernet tok selv kontakt

Strålevernet fikk beskjed om brannen via Utenriksdepartementet og tok deretter kontakt med russiske myndigheter.

– Vi har en varslingsavtale, men vi jobber med å få den slik at selv små hendelser som russerne ikke regner med vil være grenseoverskridende, vil bli varslet, og der er vi ikke i mål, sier Strand.

Han er likevel tilfreds med informasjonen som er gitt og ser ingen grunn til å tvile på at den er riktig.

– Vi føler at vi har fått god kontakt og fortløpende informasjon, og vi har fulgt situasjonen i hele natt, sier han.

Russia Submarine Yekaterinburg

FØR BRANNEN: Jekaterinburg tilhører Delta IV-klassen atomdrevne ubåter. Den er nesten 20.000 tonn tung og 167 meter lang.

Foto: Roustem Adagamov / Ap