NRK Meny
Normal

– Nordnorske kvinner er tøffere

Flere kvinnelige ledere gir et mykere arbeidsliv, sier LO-lederen som gleder seg over at kvinneandelen er høy blant nordnorske bedriftsledere.

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen mener likelønn og likelønn er rettigheter det fremdeles må jobbes for.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

LO-leder Gerd Kristiansen mener det er gledelig å se SSBs oversikt som viser at Troms og Finnmark har høyere andel kvinnelige ledere enn resten av landet.

– Det er oppløftende lesning. Det sier vel noe om at vi fra nord er hakket tøffere enn andre kvinner. Vi tør å gå i slike roller som vi tradisjonelt ikke har hatt. Det synes jeg er bra, for enhver som kan gå i bresjen for andre kvinner er viktig for likestillingen, sier LO-lederen som selv er fra Harstad i Troms.

Hun tror kvinnelige ledere har betydning for klimaet i arbeidslivet.

– Vi kvinner er vel innrettet på en spesiell måte, og er svært opptatt av samarbeid, sier Kristiansen.

– Kvinner er for lite solidariske

Forsker May-Linda Magnussen ved Agderforskning er ikke helt enig med LO-lederen, og sier tvert om at kvinnelige ledere ikke er solidariske nok. Hun mener mange kvinner trekker opp stigen etter seg når de kommer i posisjon, og ikke løfter fram sine kvinnelige kollegaer.

– Jeg tror mange av disse kvinnene ser strukturene og ønsker flere kvinner inn, men de vil ikke selv fronte disse sakene. For det å få et feministstempel i pannen er ikke nødvendigvis en veldig attraktiv ting. Jeg tror kvinner er for lite solidariske, sier Magnussen.

LO-leder Gerd Kristiansen tror det vil bli et mykere arbeidsliv med flere kvinnelige ledere.

– Vi vektlegger forskjellige ting kjønnsmessig. Vi har forskjellige roller, og det skal vi fortsatt ha. Men jeg tror det er et viktig element. Det finnes ikke noe tak og alle kan nå hvor de vil, sier Kristiansen.

May-Linda Magnussen

– Kvinner i lederstillinger må ikke trekke opp stigen etter seg, sier forsker May-Linda Magnussen.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

– Kvinnedagen har ikke utspilt sin rolle

Kristiansen mener likelønn og likeverd er rettigheter det fremdeles må jobbes for, og hun oppfordrer kvinner til å kjempe videre for sine rettigheter.

– Det nytter å drive likestillingsarbeid, stå på for kvinners rettigheter og oppmuntre kvinner til å ta viktige posisjoner.

Kvinnedagen har ikke utspilt sin rolle, sier hun.

– Vi har ikke oppnådd full likestilling i samfunnet. Det er fortsatt svært tradisjonelle kjønnsdelinger i arbeidsmarkedet og gjennomsnittlig lavere lønn enn hva menn har. Det er noe av det vi jobber for.