NRK Meny
Normal

– Nord-Norge taper innflytelse

OSLO (NRK): Avtroppende nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, er bekymret over at få fra landsdelen er representert i ledelsen i de politiske partiene.

Helge Pedersen

Avtroppende Ap-nestleder Helga Pedersen under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Oslo.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Nord-Norge kan tape innflytelse fordi få fra landsdelen er med i sentrale posisjoner i de norske politiske partiene, sier Helga Pedersen, som i helga går av som nestleder i Arbeiderpartiet.

Det betyr at ingen av de store politiske partiene i Norge vil nå ha personer fra Nord-Norge i de viktigste vervene i partiorganisasjonene. Rett nok har SV en nyvalgt partisekretær fra Kirkenes.

Avtroppende nestleder i Arbeiderpartiet.

Foto: Lars Egil Mogård, NRK.

Beklager

Helga Pedersen beklager at landsdelen heretter blir så dårlig representert.

– Det synes jeg er veldig synd. Det er ekstremt viktig for Nord-Norge å ta personer som kan være med i de store veivalgene som blir tatt i politikken. For å ha ei god utvikling i Nord-Norge er det viktig å ha en nasjonal politikk som legger til rette for det. Derfor er nordnorske representanter viktig i partiledelsen, sier hun til NRK.

Pedersen retter også kritikk mot Solberg-regjeringa som har få personer fra Troms og Finnmark med i regjeringsapparat.

– Men jeg er overbevist om at Arbeiderpartiet vil dyrke fram nye og gode talenter fra Nord-Norge som kan få viktige verv i partiorganisasjonen. Jeg er glad for at AUF nå har en generalsekretær i Kirkenes, sier hun.

– Så Nord-Norge vil tape på at landsdelen er dårlig representert i partiene?

– Jeg er trygg på at Arbeiderpartiet uansett vil ha et tungt engasjement for Nord-Norge. Jeg skal også bidra til det i de to årene jeg har igjen på Stortinget. Jeg vil også jobbe for å støtte nye stemmer fra nord, sier Helga Pedersen.

Vil savne makt

Hun vil savne å være i posisjon til å bestemme viktige saker innen politikk når hun ikke lenger er nestleder og takker nei til gjenvalg til Stortinget om to år.

– Jeg blir ikke lenger med å ta store beslutninger som gjelder Norge og Nord-Norge. Derfor har det vært en vanskelig beslutning å ta. Politikk er spennende og meningsfylt, men nå er beslutninga tatt. Jeg trekker meg fra rikspolitikken fra 2017 og skal flytte hjem for å bli sauebonde i Tana.