NRK Meny
Normal

– Nedleggelse er galt signal å sende våre naboer i øst

Å foreslå nedleggelse av forsvarsavdelinger i nord er et galt signal å sende til våre naboer i øst, mener ordføreren i Harstad.

Kystjegerkommandoen

Kystjegerkommandoen i Harstad foreslås nedlagt. Her er operatører fra Kystjegerkommandoen på skipatrulje langs kystlinja under vinterøvelsen Cold Response 2014.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

Søndag fortalte NRK hvordan hemmeligstemplede dokumenter viser at Forsvaret vurderer å legge ned flere baser i nord for å kunne bruke mer penger på operative styrker.

Kystjegerkommandoens base i Harstad foreslås flytta, i tillegg vurderes forsvarsmusikken og Alliert treningssenter.

Det vil ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, sammen med nabokommunene kjempe mot.

Ordførerne i Harstad Marianne Bremnes har på seg en svart genser og et rødt skjerf

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes mener det er tull, tøys og galskap med nedbygging av Forsvaret i Nord-Norge.

Foto: Nils Mehren / NRK

– De har sagt at hver stein skal snus, men på et eller annet tidspunkt må det bli arbeidsro. Jeg skjønner at de skal prøve å spare penger, men nå er det en gang sånn at det er i nordområdene ting skjer.

– Henger ikke på greip

Bremnes mener det er i nordområdene vi må ha et fast forsvar.

– Så det å begynne å bygge ned i nord er tull, tøys og galskap, mener jeg. Helt feil signal å gi når vi tenker på den store bjørnen i øst blant annet.

Dokumentene viser hvordan Forsvaret nå drøfter et helt nytt basekart i Norge. Blant forslagene er nedleggelse av Kystjegerkommandoen i Harstad, flystasjonene i Bardufoss og Andøya, samt Heggelia og Skjold leir i Indre Troms.

I tillegg vurderer man å fjerne de vel 30 stillingene i Forsvarets musikkorps Nord-Norge og å legge ned kystvaktbasen på Sortland.

– Dette henger ikke på greip, og jeg forventer at man fortsetter jobben som er satt i gang. Signalene fra regjeringa i Nordområdemeldinga går på at de skal bygge opp i Nord-Norge, sier ordfører i Sortland, Grete Ellingsen.

Kystvakten på Sortland

Kystvaktbasen på Sortland foreslås nedlagt og ledelsen skal samlokaliseres med Marinens hovedkvarter på Haakonsvern i Bergen. Samme gjelder kystjegerne på Trondenes i Harstad.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Går sammen om strategi

I Andøy kan Høyre-ordfører Jonni Solsvik måtte se for seg en fremtid uten både militær flystasjon og Orion-fly. Derfor ber han sin egen regjering om mer penger.

– Vi har hatt en periode der det ikke har vært samsvar mellom oppgavene Forsvaret har og ressursene som er satt inn. Dette må det ordnes opp i nå, sier Solsvik til NRK.

Harstadordføreren sier hun jobber sammen med andre forsvarskommuner i nord for å vise viktigheten av å bevare forsvaret sterkt til stede i landsdelen.

– Sammen skal vi lage en strategi på hvordan vi skal jobbe med dette fram til Forsvarsmeldinga legges fram for Stortinget, sier Bremnes.

Forsvarssjefen legger fram sitt fagmilitære råd 1. oktober i år, og ønsker ikke å kommentere enkeltforslag før den tid.

Grafikk

Slik kan det nye kartet over militære baser i Norge bli seendes ut.

Foto: NRK