NRK Meny
Normal

– Nafisa (36) er en helt!

– Dere må lære dere norsk. Det er nøkkelen! Ordene kommer fra Årets læringshelt, Nafisa Abdilahi, og rettes til elevene på Senter for læring og integrering på Finnsnes.

Nafisa

Nafisa Abdilahi er en rollemodell og veiviser for andre innvandrere, mener VOFO Troms.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Onsdag tok 36-åringen takknemlig imot en gedigen sjekk på fem tusen kroner. Med den fulgte tittelen «Årets Læringshelt 2015 i Troms».

Prisen deles ut av Voksenopplæringsforbundet (VOFO) i Troms, og den afrikanske kvinnen innfridde alle kriteriene, forteller styreleder Anne Grete Seljebakk.

– Prisen skal verdsette en person som i voksen alder har endret sin livssituasjon ved å ta utdanning og opplæring, og som gjennom dette også har inspirert og motivert andre til å gjøre det samme. Det kan man trygt si om Nafisa, sier Seljebakk.

Nafisa

Mette Lorentsen på Senter for læring og integrering i lag med Årets læringshelt, Nafisa.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Alene med to små

For i 2004 kom den da 25 år gamle kvinnen til Norge som flyktning, alene med to små barn.

Etter noen måneder i Kabelvåg og Lødingen, kom hun til Heimly mottakssenter på Finnsnes.

Allerede før hun hadde lært seg språket, fikk hun sin første jobb.

– Det var ikke lett, men jeg visste at jeg måtte gjøre hva jeg kunne for å skape et nytt liv for meg og barna, sier Nafisa.

Nafisa

Nafisa kom til Norge med to små barn i 2004. Å lære seg norsk ble nøkkelen til et bedre liv.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Tok utdanning

I 2007 fikk hun oppholdstillatelse i Norge. Da fulgte tre år med norsk- og samfunnsfagkurs, og grunnskoleeksamen i 2010.

Samme år begynte hun på videregående skole, og i dag er Nafisa utdannet helsefagarbeider med fagbrev.

Hun har tatt førerkort, kjøpt bil og jobber i Lenvik kommune. De siste årene har hun også undervist andre somaliere på voksenopplæringen.

– Denne prisen betyr mye for meg, men også for andre flyktninger på Finnsnes. Den viser at hvis man jobber mot et mål og lærer seg norsk, så kan mye skje. Norge er et land med et stort hjerte. Vi som kommer hit må også vise at vi ønsker å bli en del av samfunnet, sier Nafisa.

Nafisa

Styreleder Anne Grete Seljebakk i VOFO Troms hadde en sjekk på fem tusen kroner med seg til Finnsnes.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Rollemodell

I 2011 kom også ektemannen hennes til Norge. Familien har nå kjøpt seg hus på Finnsnes, og ungene er på vei inn i tenårene.

Da sjekk og blomster ble delt ut på Senter for læring og integrering onsdag formiddag, haglet gratulasjonene over både Nafisa og mannen hennes.

– Nafisi er en rollemodell og veiviser i forhold til integrering i det norske samfunnet for andre innvandrere, og spesielt for somaliere og somaliske kvinner. At mannen hennes hele tiden har støttet henne, gjør også han til et godt forbilde, sier Anne Grete Seljebakk i Voksenopplæringsforbundet (VOFO) i Troms.