– Nå må vi leve på arbeidsledighetstrygd

Et helt samfunn er i krise etter at 300 har fått beskjed om at de mister jobben sin i Pajala i Nord-Sverige på grunn av fallende malmpriser.

arbeider pajala

Julia Ängström er én av 300 som mister jobben i Pajala.

Foto: nils mehren / nrk

– Jobben var livet mitt, den var alt for meg. Samboeren min jobbet også der, så nå må vi søke oss andre steder, sier prosessarbeider Julia Ängström til NRK.

Om de blir boende i kommunen, må familien regne med å leve på arbeidsledighetstrygd, og klare seg med en tredjedel av den inntekten de har hatt.

De siste to årene har kommunen i Nord-Sverige hatt den laveste arbeidsledigheten i landet, etter at utbygging av gruven i kommunen følte til både nye arbeidsplasser og tilflytting.

Fallende malmpriser

Det er malmpriser som har falt med 40 prosent de siste månedene som gjorde at selskapet Northland Resources forrige onsdag fortalte sine 300 ansatte i Pajala at de kom til å miste jobben.

Krise i gruvebyen Pajala

Ved gruveanlegget står dumpere til en verdi av 230 millioner stille. Til sammen ble det investert for ti milliarder i gruveanlegget, som skulle være i drift i 20 år.

Nå er det krise, mener gruveselskapet.

– Ja, det syns jeg absolutt at det er. Denne stillheten er ikke morsom å oppleve. For bare noen uker siden var det full aktivitet i gruven, sier Armi Rousu, informatør hos Northland.

Ordføreren i Pajala sier at krisen rammer mye videre enn de som mister jobbene sine ved gruva.

– Folk er redde

– Ser man på ringeffektene ut over dem som rammes direkte, kan det være snakk om ytterligere 1000 personer som rammes, sier ordfører Kurt Wenberg.

Da oppsigelsene ble kjent onsdag, var fortvilelsen så stor at mer enn 200 søkte til kirken for å be for arbeidsplassene sine.

– Menneskene er usikre og redde. Redselen er først og fremst knyttet til om de har en inntekt i framtiden og om de kan bli boende, sier Karlo Kult, prest i Pajala.

Han tror oppsigelsene vil ta tid å bearbeide.