NRK Meny
Normal

– Nå må Norge ta grep på egen hånd

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er skuffet over forslaget til ny klimaavtale. Nå legger de press på den norske regjeringen. – Ambisjonsnivået er for lavt, sier naturverner fra nord.

Silje Lundberg

SKUFFET NATURVERNER: Silje Lundberg (i midten), er leder for Naturvernforbundet i Troms og nestleder i Naturvernforbundet. Hun er skuffet over forslaget til ny klimaavtale.

Foto: Privat

– Dette er ikke godt nok. Landene viser at de ikke er villige til å gjøre de kuttene som trengs for å bremse utviklingen, sier Silje Lundberg.

Nestlederen i Naturvernforbundet har tidligere vært leder for Natur og Ungdom, og er nå leder for Naturvernforbundet i Troms. Nå er hun i Paris, for å legge press på politikerne som deltar på klimatoppmøtet, på lik linje med mange unge miljøvernere.

Lørdag kunne president for klimatoppmøtet i Paris og Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, presentere deler av forslaget til klimaavtale som nå foreligger.

Avtalen inneholder blant anet punkter som sier at alle de involverte landenes frivillige nasjonale utslippsmål skal gjennomgås hvert femte år. Avtalen setter også som mål at den globale oppvarmingen ikke skal overstige to grader, og vil gjøre et forsøk på å holde seg under 1,5 grader.

– Forslaget til ny avtale slår fast at ambisjonsnivået er for lavt. Blant annet savner jeg konkrete ambisjoner som sikrer reduksjon i utslipp både frem mot 202 og etter 2020. Jeg savner forpliktelser for finansiering av tiltak som skal få ned klimagassutslippene, og jeg savner ordninger som hjelper de som allerede rammes av klimaendringen, sier Lundberg.

CLIMATECHANGE-SUMMIT/ French President Francois Hollande, Foreign Affairs Minister Laurent Fabius, President-designate of COP21, United Nations Secretary-General Ban Ki-moon and Christiana Figueres applaud at the World Climate Change Conference 2015 (COP21) at Le Bourget

Den franske presidenten François Hollande (til venstre), Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og FNs klimasjef, Christiana Figueres, under presentasjonen av den nye klimaavtalen.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

– Norge må fase ut oljen

Lundberg er ikke overrasket over det hun mener er en svak avtale. Likevel mener hun at kampen er langt fra over.

– Klimautfordringene kommer ikke til å løses på et toppmøte. Det er opp til hvert enkelt land å ta grep som bidrar til et bedre klima. Det er derfor vi er her, for å vise at det er ikke et knippe ledere som har siste ord i denne saken, det er folket, sier hun.

Søsterorganisasjonen, Natur og ungdom, mener et mål om å holde den globale temperaturøkningen under 1,5 grader, betyr at Norge blant annet må bli oljefritt.

– Når tiltakene som står i avtalen ikke er nok for å nå målene, må vi ta ansvar på hjemmebane og øke vår innsats. Det vil være uansvarlig om regjeringen ikke tar konsekvensene og avlyser de nye planlagte tildelingene til oljeindustrien, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

– Dere kan redde verden

Silje Lundberg

DELTOK I DEMONSTRASJONSTOG: Nestleder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, i Paris.

Foto: Privat

Det er nå opp til representanter fra 196 land å vurdere om de skal godta den nye avtalen.

Og under sin tale, valgte Frankrikes president, François Hollande, å legge litt ekstra press på lederne som nå sitter med ansvaret.

– Dere som skal vurdere denne avtalen har muligheten til å påvirke fremtiden, og redde jorda. 12. desember kan bli en historisk dato. Det er ikke mulig å utsette dette. Planetenes fremtid avgjøres nå, av dere, sa Hollande.

– Jeg tror de fleste kommer til å skrive under på denne avtalen, fordi den er såpass lite kontroversiell, sier Silje Lundberg.