Hopp til innhold

– Nå må ministeren komme på banen!

Flere reagerer på kostnadene på klasseturer som ikke alle elever har mulighet til å være med på.

Helga Pedersen

Lærer og nestleder i Arebeiderpartiet, Helga Pedersen, mener det er på tide at skolene forholder seg til regelverket.

Foto: Scanpix / Scanpix

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, mener det er på tide at kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, kommer på banen i klassetur-saken.

– Det har vært reaksjoner fra hele landet. Det er viktig at kunnskapsministeren kommer på banen og klargjør overfor skolene hvordan reglene er, og hvordan skolene skal forholde seg til dette, sier hun.

NRK har vært i kontakt med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som sier gjennom hans pressekontakt at han ikke har mulighet til å kommentere ordningen.

Vårin (15) kunne ikke være med

Tidligere denne uka ble det kjent at en tredjedel av tiendeklassingene på Sandfallet ungdomsskole i Alta ikke skal være med på årets klassetur til London i september.

Vårin Larsen (15) klarte ikke å skaffe pengene til London-turen, og må dermed sitte igjen på skolen, mens klassekameratene drar.

Dette har skapt store reaksjoner på sosiale medier, og flere politikere har engasjert seg for Vårin og andre elever, som av ulike årsaker ikke har råd til å bli med på felles klasseturer.

Vårin håper likevel hun ikke har ødelagt for klassevennene som skal til London.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vårin Larsen

Etter at Vårin sto fram med saken sin, så har NRK også fått henvendelser fra hele landet fra foreldre som har vært i lignende situasjoner.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

Roser 15-åringen

Helga Pedersen roser Vårin Larsen for å ha stått fram i saken.

– Hun har vært veldig tøff. Det er bra hun gjorde det og jeg håper det vil føre til en ny praksis i landets skoler, sier AP-toppen.

– Hadde du selv våget å stå fram som elev?

– Det vet jeg faktisk ikke sikker på. Man er et ungt menneske i 10. klasse og er opptatt av hva de andre synes, så jeg bøyer meg i støvet for at hun tok opp denne saken, sier Pedersen.

Flere har reagert

«Elevane har rett til gratis offentleg grunnskoleopplæring. Kommunen kan ikkje krevje at elevane eller foreldra dekkjer utgifter i samband med grunnskoleopplæringa, til dømes utgifter til undervisningsmateriell, transport i skoletida, leirskoleopphald, ekskursjonar eller andre turar som er ein del av grunnskoleopplæringa.»

Opplæringsloven § 2-15

Etter at 15-åringen sto fram med saken sin, så har NRK også fått henvendelser fra hele landet fra foreldre som har vært i lignende situasjon, og som mener kostnadsnivået på klasseturer er blitt for dyrt – spesielt når dette kommer på toppen av andre utgifter i forbindelse med for eksempel barnas idrettsaktiviteter.

– Denne saken fra Alta er ikke enestående. Jeg har fått tilbakemeldinger fra foreldre over hele landet som har opplevd det samme. Det er bra å dra på klassetur og det er en hyggelig opplevelse, men det må være hyggelig for alle. Da må man ha et klart regelverk og man må diskutere hvor man setter lista, slik at ikke de som vil dra lengst og dyrest trumfer gjennom, sier Pedersen.

Pedersen liker ikke de kreative løsningene som gjør at foreldre arrangerer klasseturer på fritiden.

– Gratisprinsippet skal gjelde i skolene. Regelverket er klart, og skolene må forholde seg til det. Kunnskapsministeren bør si klart og tydelig fra at regelverket ikke tillater denne praksisen. Enten skal alle eller ingen dra, sier hun.

– Men hvis dette strammes inn, hva er da konsekvensene? Skolene har vel ikke råd til å finansiere slike turer?

– Jeg tror man kan dra på klassetur selv om man ikke har råd til å dra til Roma eller London. Med vanlig dugnadsinnsats, så tror jeg at det er fullt mulig å dra på morsomme og meningsfylte klasseturer uten at det er de dyreste, sier hun.

Klasserom

Tidligere denne uka ble det kjent at en tredjedel av tiendeklassingene på Sandfallet ungdomsskole i Alta ikke skal være med på årets klassetur til London i september.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Men selv om saken kommer opp nå, så er ikke dette et nytt problem. Hvorfor gjorde dere ingenting da dere satt i regjering?

– Vi kunne sikkert gjort det. Gratisprinsippet skal gjelde i skolen, men når vi har et regelverk som ikke holdes så må dette tydeliggjøres ovenfor skolene hva som gjelder– slik at foreldrene og enkeltelever slipper å rekke opp handa og si: «dette kan vi ikke ha noe av».

– Dette skal ikke forekomme

Kari Stenquist, kommunikasjonsrådgiver hos Barneombudet, sier at det ikke er slik det skal være.

– Det er snakk om utrolig mye penger som ikke er lett å skaffe via dugnadsarbeid. Man skal følge gratisprinsippet. Det spiller ingen rolle om det er mye eller lite penger. Dette skal ikke forekomme, sier hun.

Stenquist sier videre at man må se nærmere på regelverket, når foreldrene selv arrangerer skoleturene.

– Når dette er en praksis i Norge, så må man se nærmere på opplæringsloven og følge opp i kommunene, sier hun.

Politikere i Alta vil vurdere å endre ordninga med privatorganiserte klasseturer i skoletida. 
Dyre utenlandsturer er blitt vanlig praksis for tiendeklassinger som skal på klassetur, og mange har ikke råd til å være med

Jakthunden Luna kan bli god å ha når vennene til Vårin reiser på klassetur til London i september. For når tiendeklassingene reiser på klassetur, har ikke Vårin råd til å bli med.