NRK Meny
Normal

– Nå må Brustad høre på Finnmark

Helseministeren må omsider innse at det er dyrere å drive helsevesen i grisgrendte strøk, mener lege.

Helseminister Sylvia Brustad
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Et forsvarlig helsetilbud i Finnmark koster 80 millioner kroner mer enn ved andre lokalsykehus i landet.

Dette bør fylkesordfører Kirsti Saxi bevise når hun i neste uke tar opp den fortvilte helsesituasjonen i Finnmark med helseministeren, sier medisinskfaglig rådgiver i Helse Finnmark, Tor Øystein Seierstad.

– Er det noe Kirsti Saxi skal ta med seg til Oslo, så er det kostnadsanalysen til Helse Finnmark. Den synliggjør veldig greit og redelig at det koster mer å drive en spesialisthelsetjeneste som skal være likeverdig for befolkningen i Finnmark, enn det gjør for eksempel å drive det for en tilsvarende befolkning i en bydel av Oslo.

Sa opp i protest

Seierstad sa denne uka opp jobben i protest, fordi han mener det er umulig å få til en forsvarlig sykehusdrift med dagens budsjett.

Saxi tar imot innspillet, og er optimistisk til at helseministeren faktisk vil lytte til kravene:

 Nå har man jo behandlet saken grundig både i Helse Finnmark og i Helse Nord, og de har konkludert med at man ikke klarer å ta ned noe mer. Det betyr at de er nødt til å gå i ubalanse etter nyttår. Da har man prøvd det man kan fra Finnmarks side, og da mener jeg at tiden er inne for at Sylvia Brustad tar tak i denne saken.

Vanskelig å nå fram

Tor Øystein Seierstad er litt mer forsiktig i sine forventninger til Helseministeren:

– Vi har vel hatt fire topptunge delegasjoner her de siste to årene, hvor ministeren har vært med på to av dem. De er sånn sett godt kjent med forholdene, men det er tydeligvis vanskelig å ta disse tallene inn over seg, og forstå at det er behov for å endre finansiseringssystemet, sier Seierstad.

- Man må kanskje også differensiere finansieringssystemet, slik at det blir en forskjell på hvordan man finansierer driften av Ullevål universitetssykehus og hvordan man finansierer driften av Helse Finnmark, sier Seierstad.

Han mener at helseministeren allerede på neste års budsjett må ta høyde for dette.