– Mye verre enn vi først trodde

– Vi har sett at marin forsøpling har et mye større omfang enn hva vi trodde var mulig da vi begynte å jobbe med det, sier miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Troms, Evy Jørgensen.

Rekvika, Nordkvaløya

Før- og etterbilde fra Rekvika på Nord-Kvaløya, etter ryddeaksjon et tidligere år.

Foto: Fylkesmannen i Troms

I Norge i fjor plukket frivillige strandryddere opp nesten 380 tonn marint avfall, over en strekning på 870 kilometer.

Prosjektleder Nina Dons-Hansen

Prosjektleder Nina Dons-Hansen ønsker en fast agenda for strandrydding.

Foto: Håkon Bjørngård / NRK

I Nord-Norge var antallet aksjoner nesten doblet, sammenlignet med året før.

– Jeg blir skremt når jeg ser hvor mange tonn søppel som er samlet inn langs strendene, det er helt forferdelig, forteller en tydelig preget Dons-Hansen, som håper at strandrydding kan bli en fast, årlig aksjon.

I fjor deltok Sør-Troms regionråd i et nasjonalt prosjekt, der de fikk penger fra Miljødirektoratet. Støtten gikk til strandryddingsaksjoner i alle kommunene i Sør-Troms.

Representanter fra alle sju kommunene i Sør-Troms var nylig samlet på Fylkeshuset i Tromsø, for å oppsummere året som gikk, og for å se på planene framover.

Laster innhold, vennligst vent..

Prosjektleder i Sør-Troms regionråd, Nina Dons-Hansen, forklarer hvordan strandryddinga kan fortsette ett år til.

– Vi har litt midler igjen fra i fjor, som vi har fått lov av Miljødirektoratet til å overføre. Dermed kan vi gi tilskudd til kommunene så de får organisert ryddeaksjoner også i år, forklarer hun.

Kun ett krav

Miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Troms, Evy Jørgensen, sier at de stiller kun ett krav til kommunene.

– Det skal skje en konkret rydding. Det er det eneste kravet Fylkesmannen stiller for at kommunene skal få pengestøtte. Kommunene har all myndighet angående forsøpling. De kan pålegge en aktør å rydde opp, utdyper Jørgensen.

Videre forklarer hun at kommunene er herre i eget hus.

Evy Jørgensen

Miljøverndirektør Evy Jørgensen sier at arbeidet så vidt har begynt.

Foto: Håkon Bjørngård / NRK

– Fylkesmannen fungerer kun som veileder og hjelpende hånd. Vi ønsker at engasjementet som er skapt i kommunene skal videreføres. Når vi nå ser hele omfanget av marin forsøpling så skjønner vi at man må tenke nytt.

Må jobbe forebyggende

Miljøverndirektøren er klinkende klar på at det ikke holder å rydde opp i etterkant av forsøplinga.

– Vi må jobbe forebyggende. Når vi er ute på tilsyn i bedrifter, ser vi nøye på hvordan de håndterer plastavfall. Vi må følge opp kommunene, slik at vi kan hjelpe dem i vanskelige forsøplingssaker.

Avfallet som finner sin vei ut til havet kommer fra overalt, både fra transport- og byggeindustrien. Plast utgjør over 75 prosent av søpla.

– Plast er lett, så den fyker med vinden. Selv den vannflaska du slipper fra deg, kan ende opp i havet, forteller Miljøverndirektør Jørgensen.