NRK Meny
Normal

– Midtre Hålogaland politidistrikt må ikke splittes

Kommuneoverlege og leder av Politiets Fellesforbund i Midtre Hålogaland mener det er viktig at alle nødetater holdes samlet i én region.

Barbro Hætta Jacobsen

Kommuneoverlege Barbro Hætta har tatt saken opp med leder i justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik for å hindre at Midtre Hålogaland politidistrikt splittes opp.

Foto: Tore Meek / NRK

– Ved store ulykker er det svært uhensiktsmessig at brann, helse og politi har forskjellige geografiske grenser. Da får de ikke trent på å samarbeide i hendelser hvor det absolutt er et behov for samarbeid, sier kommuneoverlege, Barbro Hætta.

Kommuneoverlegen i Skånland, Evenes og Tjeldsund, som altså er delt av fylkesgrensen, får støtte i tanken om at alle nødetater bør være samlet i en felles region.

– Vi som skal lede redningstjenesten er avhengig av å spille på ressursene, og da kan vi ikke forholde oss til to sentraler. Som lokal redningssentral er det best slik vi ser det, at vi forholder oss til en sentral mens dette pågår, sier leder av Politiets Fellesforbund i Midtre Hålogaland, Stein Wilhelmsen.

– Må sørge for samme geografiske avgrensninger

I den nye politireformen risikerer Midtre Hålogaland politidistrikt å bli splittet i to. Det er ikke å anbefale, mener Wilhelmsen.

– Vi mener at samspillet mellom brann, helse, frivillige organisasjoner og Sivilforsvaret er viktig også i framtiden. Og at vi kan spille videre på det i en organisasjon. Med den nye politireformen får du to operasjonssentraler å forholde deg til, en i politidistrikt Nordland og en i politidistrikt Nord. Det kan bli utfordrende.

Kommuneoverlege Barbro Hætta, som også er Arbeiderparti-politiker, sier hun har tatt opp denne problemstillingen med medlem i justiskomiteen, Hadia Tajik.

– Vi har avtalt at jeg skal gi henne grundigere informasjon om dette. Hun var interessert i denne problemstillingen, og det synes jeg absolutt Stortinget bør være. De bør se kommunereformen og politireformen i sammenheng, og sørge for at det blir samme geografiske avgrensninger.

Laster kart, vennligst vent...

NYE POLITIDISTRIKT: Klikk i kartet eller zoom inn for mer informasjon.