NRK Meny
Normal

Lærer ber statsministeren melde ham ut av Oljefondet

En lærer fra Alta har bedt statsministeren om å melde ham ut av Oljefondet. Han har sett seg lei av det han mener er uetiske investeringer på det norske folks vegne.

Olav Hatlen

Finnmarks-læreren Olav Hatlen har sett seg lei av Oljefondets investeringer. Nå har han skrevet brev til statsministeren med krav om å avstå fra å delta i Statens pensjonsfond.

Foto: Hanna M. Hatlen/NRK Grafikk

Da Olav Hatlen fikk høre at oljefondet i fjor investerte 4,4 milliarder kroner i selskaper som produserer atomvåpen, fikk han nok av det han mener er uetiske investeringer.

– Jeg våknet opp lørdags morgen, sjekket nettet og så at oljefondet har investert rundt 4 milliarder i selskap som produserer atomvåpen, forteller han.

Det var dråpen som fikk det til å renne over for Hatlen, som til daglig er lærer i Alta i Finnmark.

Opprørt over investeringer

I mange år har han vært opprørt over det han mener er uetiske investeringer fra Statens Pensjonsfond – også kalt Oljefondet.

Etter nyheten om investeringer i atomvåpen, har Hatlen skrevet et brev til Statsministerens kontor, med klar beskjed:

– Det jeg skriver i brevet til Stoltenberg er at disse investeringene strider mot alle mine tanker om bærekraftighet. I realiteten skjemmes jeg over å være med på dette. Derfor krever jeg at jeg ikke vil være med i oljefondet, og ikke ha noe med disse pengene å gjøre. Jeg har også krevd at den norske stat dermed gjør en egen økonomisk beregning, som da gjelder for meg, sier han.

Olav Hatlen

Olav Hatlen er til vanlig lærer i Alta.

Foto: Hanna M. Hatlen

Sier ifra seg velferdsgoder

Hvis Jens Stoltenberg vil samarbeide, kommer Hatlen til å si fra seg retten til å få goder fra oljefondet i fremtida.

Foreløpig tviler han på at han får gehør for ønsket sitt.

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror det blir dyrere for Stoltenberg å regne ut hvor mye mindre jeg skal ha i pensjon hvis jeg meldes ut av oljefondet, sier han.

Oljeplattform

Finansdepartementet svarer at alle norske statsborgere frivillig eller ufrivillig vil ta del i den velstanden som kommer av oljepengebruken.

Foto: Stockmarket / I-415-0110 / Stockmarket

Svar fra finansdepartementet

Hatlen kan ha rett i at det blir vanskelig å få melde seg ut av oljefondet. I en e-post til NRK skriver Finansdepartementet følgende:

– Avkastningen fra statens pensjonsfond i utland går til alle formal som kjennetegner velferdssamfunnet. Slik sett vil alle norske statsborgere frivillig eller ufrivillig ta del i den velstanden som kommer av oljepengebruken. Investeringsstrategien så vel som etisk forvaltning skjer i tråd med de prinsipper som Stortinget har lagt til grunn.

Oljepenger

I mange år har debatten vært stor rundt de etiske aspektene ved Oljefondets investeringer.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Andre menneskers lidelse

Det ser dermed ut som at Hatlen må se frem imot et liv og en pensjonisttilværelse delvis sponset av Oljefondet. Det gjør han med et tungt hjerte:

– Det er nok sikkert mange som ikke vet helt hva oljefondet styrer med. Kanskje det da er slik at Ola nordmann kan, om noen år, kose seg på gamlehjem med en pensjon som er delvis finansiert gjennom andre menneskers lidelse og våpenproduksjon, svarer han.