Hopp til innhold

– Med internett kan radikale miljøer vokse opp over alt uten forvarsel

Radikalisering via internett gir politiet nye utfordringer i det forebyggende arbeidet sitt. På asylmottaket i Gibostad har de blokkert spesielle søkeord for å unngå feil eksponering.

Opprørssoldater

Opprørssoldater viser seg frem under en avgangsseremoni på en leir i den østlige delen av al-Ghouta i nærheten av Damaskus i Syria.

Foto: BASSAM KHABIEH / Reuters

Ole B. Sæverud

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud, forteller at internett gir dem nye utfordringer.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Radikalisering foregår i mye større grad på nett nå enn tidligere. Det gjør at slike miljøer kan vokse opp hvor som helst uten forvarsel. Derfor er det viktig med et tett samarbeid mellom politiet og kommunene, sier Ole B. Sæverud, politimester i Troms politidistrikt.

PST har vært i møter med asylmottakene i Troms, for å diskutere radikalisering. Blant annet har de besøkt mottaket på Gibostad.

– Vi vet det er mange sterke miljøer rundt i Troms som jobber med radikalisering av unge, og med forebyggingstiltak håper vi at vi kan være i forkant og klare å unngå det, sa leder ved asylmottaket for mindreårige på Gibostad, Heidi Hilmarsdotter Hansen, til NRK forrige uke.

Den viktigste jobben skjer ute i kommunene

Politimesteren i Troms forteller at den viktigste jobben for å forebygge radikalisering skjer ute i kommunene.

– Det er der man kan ta diskusjonene, følge opp folk og skape nødvendig trygghet. Trives du, og føler du deg som en del av et lokalsamfunn, er det den viktigste drivkraften mot radikalisering, sier Sæverud.

Beboerne på mottaket på Gibostad har rundt 60 enslige mindreårige beboere, de fleste fra Afghanistan og Eritrea. Nå har de sommerferie og lite å ta seg til. Men krigen i hjemlandene er ikke noe de diskuterer mye.

– Jeg liker ikke å tenke så mye på det. Krig er veldig trist for meg, sier Hussain Mohammadi fra Afghanistan.

Asylsøkere

Guttene bor på mottaket for mindreårige asylsøkere på Gibostad i Troms. De sier at de ikke prater noe særlig om radikalisering.

Foto: Arild Moe / NRK

Vil reise til Afghanistan

– Jeg tror ikke de begynner å tenke i de ekstreme banene før de har landet tankene sine, sier mottaksleder Heidi Hilmarsdotter Hansen.

Hun mener deres beboere lever svært skjermet i den lille Senjabygda. Asylsøkerne bruker internett, men mottaket har en brannmur som gjør at visse ord ikke kan brukes. Mottaksledelsen er også trygg på at politiet følger datatrafikk og fanger opp det som er mistenkelig.

– Vi vet jo det er sterke krefter rundt om som jobber med radikalisering av ungdom, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark