NRK Meny
Normal

– Maria kunne jo egentlig blitt steinet til døde

Musikeren Thea K. Eriksen tror ikke hun støter noen når hun lager julesanger som tar for seg hvordan tilværelsen egentlig var for Josef og Maria.

Julekrybbe

En klassisk julekrybbe med Josef, Maria og jesusbarnet i stallen i Betlehem. Thea K. Eriksen ønsker å fundere litt over hvordan de tre egentlig hadde det.

Foto: Colourbox

– Jeg tenker at det er rart at Maria ikke ble drept. Hun ble jo i realiteten gravid med en annen, og kunne jo blitt steinet til døde, sier Thea K. Eriksen.

I november kom hun ut med debutalbumet sitt, «Et juleevangelium», et alternativt juleevangelium – med tekster som er skråblikk på hvordan Josef og Maria egentlig hadde det.

I låten «Å javel?» har Eriksen prøvd å sette seg inn i Josefs situasjon, og forsøkt å tenke de tankene han kanskje hadde da Maria fortalte at hun var med barn.

Å javel, et barn, men hvem er det som er far? Meg kan det ikke være, så fortell meg hvem det var.

Å javel, en engel, det vil du at jeg skal tro? Jeg kan hjelpe deg ut av byen hvis du legger kortene på bordet nå.

Thea K. Eriksen, «Å javel?»

– Jeg tror ikke han kjøpte den forklaringen med en gang. Men det er en grunn til at Maria overlevde. Jeg tror det er fordi Josef beskyttet Maria fordi han elsket henne, sier Eriksen.

Thea K. Eriksen

Thea K. Eriksen ønsker ikke å provosere med albumet «Et juleevangelium».

Foto: Privat

– Ikke enkelt å få barn i ung alder

Hun har studert religion og jobbet mange år som ungdomsarbeider, og følte det var flere ting som manglet i historien om Josef og Maria.

– For det første er jo dette med jomfrufødsel ganske spesielt. Hvordan kunne de forholde seg så rolig til dette? For det andre viser forskning at Maria mest sannsynlig var mellom 12 og 16 år da dette skjedde. I min tid som ungdomsarbeider har jeg opplevd at det ikke er enkelt å få barn i så ung alder, forteller Eriksen.

Å javel, sa han det? At vi to skal nå bli tre? Ingen fortalte meg at jeg skulle være med på det.

Å javel, jo, jeg hører. Jeg ser jo at du er redd, hva vil du jeg skal gjøre for at du skal finne fred.

Thea K. Eriksen, «Å javel?»

– Jeg prøver bare å skildre de tankene Maria og Josef må ha hatt. Det ligger jo så mye tvil og følelser skjult i en tekst som i og for seg bare handler om en vandring, så jeg ønsket å skrive litt til på denne historien.

Ønsker ikke å provosere

Eriksen er oppvokst i Tromsø, men har bodd på Lillehammer i mange år. Hele livet har hun sunget, men aldri gitt ut noe eget. Før nå.

– Jeg synes det var på tide å dele tankene mine med andre, sier hun.

Å javel, er det sant? Jo, jeg hører deg klart og kaldt. Men hvem er det som kan tro på alt det du nå har fortalt.

Å, javel? Jo, jeg blir med, for du er den jeg vil ha. Pakk med deg alt du trenger for vi må komme oss herfra.

Thea K. Eriksen, «Å javel?»

– Juleevangeliet er jo et veldig kjent historie som mange har et forhold til. Du er ikke redd for å gjøre noe galt?

– Både ja og nei. Jeg er nok en ganske frekk person av natur. Men jeg har ikke vært redd for å støte noen med dette albumet. Jeg har stor respekt for Josef, Maria og jesusbarnet. Når man ser ting fra en annen vinkel, og samtidig gjør det med respekt, tror jeg ikke det er farlig. Jeg bøller ikke med dem, jeg prøver bare å se ting fra deres perspektiv.