NRK Meny
Normal

– Mangel på faglærte truer pasientsikkerheten

Norsk Sykepleierforbund vil kartlegge den reelle bemanningen ute i kommunehelsetjenesten. Sykepleierne frykter de ikke blir erstattet med samme kompetanse ved fravær.

Sykehjem

Illustrasjonsfoto.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Hanne Marit Bergland

Leder i fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund i Troms, Hanne Marit Bergland.

Foto: Guro Storskjær

Lav grunnbemanning og flere sykere pasienter ute i kommunehelsetjenesten bekymrer Norsk Sykepleierforbund i Troms.

Om kort tid starter de derfor en kartlegging av hvor mange sykepleiere som egentlig blir erstattet av kompetent personell når de er borte fra jobb.

– Det er viktig med riktig og god bemanning for å kunne sikre pasientene, sier fylkesleder i Sykepleierforbundet, Hanne Marit Bergland.

– Flere diagnoser

– Som en konsekvens av samhandlingsreformen så har vi fått mer syke pasienter ute i kommunene. Altså, kommunene har nå selv ansvar for flere diagnoser, og mer sammensatte problemstillinger enn tidligere.

– Hvis vi er for få folk til å kunne i vareta de oppgavene her, så øker sjansene for at det blir gjort feil. Og dermed trues pasientsikkerheten, sier Bergland.

Sjekker den reelle bemanningen

For to år siden gjorde sykepleierforbundet en annen undersøkelse som viste at 8 av 14 spurte kommuner i Troms hadde ubesatte sykepleierstillinger. Bare 4 kommuner hadde økt bemanningen innenfor omsorgstjenesten.

Nå skal Sykepleierforbundet se på den reelle bemanningen i kommunene.

– Vi skal inn og se på vaktplanene hvor mange sykepleierstillinger som er satt opp at det skal være, og hvor mange av disse stillingene som blir erstattet med sykepleier hvis det er fravær, sier Bergland.

Om 20 år forventer myndighetene en underdekning på 57000 helsefagarbeidere.