Hopp til innhold

– Mange foreldre har ikke peiling på hva barna gjør på mobilen

Mange barn har blitt utsatt for overgrep gjennom sosiale medier og nettspill. Kjenner du alle appene barnet ditt har på mobilen? Vi har fått politiet og Redd Barna til å vurdere de mest brukte og utsatte appene, slik de ser det.

Kenneth Helberg

STORT JOBB: Kenneth Helberg i politiet har en full timeplan. Politiet samarbeider med kommunen for å forebygge og håndtere seksuelle krenkelser blant barn og unge. Som en del av dette er Helberg på foreldremøteturné på barneskolene i byen, for å snakke om risikoene og hvordan foreldre kan sørge for at barna tar sikre valg på nett og mobil.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det er mye de voksne ikke er klar over når det kommer til sosiale medier. Blant annet at det i fjor sommer ble ulovlig for barn under 13 år å lage brukerkontoer på slike plattformer, sier Kenneth Helberg i den forebyggende gruppa i politiet i Tromsø.

For tiden holder han foredrag for foreldrene på skolene i Tromsø om krenkelser og overgrep via internett og sosiale medier.

Som den del av foredraget går Helberg gjennom en del apper politiet ser på som ekstra risikable, først og fremst fordi det er apper mange barn og ungdommer bruker.

– Mange blir overrasket over det vi forteller dem. Men det bør egentlig ikke overraske. Enkelt sagt så bør både barn og voksne være klar over at det er mulig å utføre eller forsøke å utføre overgrep via alle apper og plattformer der du kan kommunisere med andre, sier han.

Men det er ikke bare politiet som er kritisk til at barn bruker sosiale medier. Også Barnevakten og Redd Barna advarer.

Her er en oversikt over noen av appene du bør være obs på:

Snapchat

Den mest brukte appen blant barn og unge. Fire av fem barn som er på sosiale medier har Snapchat, ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og Medier 2018.

– Vi ser samtidig at Snapchat blir mer og mer utbredt når det gjelder straffbare handlinger. For eksempel foregår nesten alt kjøp og salg av narkotika via Snapchat i dag, sier Kenneth Helberg i politiet.

Trenden med å sende intime bilder, også kjent som «dick pics» og «nudes», er vanlig blant barn og ungdom. Ifølge Barn og Medier-undersøkelsen har 13 prosent av de spurte i alderen 13 til 18 år sendt nakenbilder av seg selv.

Av disse har rundt én av fem sendt nakenbilder til personer de kun har snakket med via internett.

– I og med at vi har en forståelse for at bildene på Snapchat forsvinner etter at de er åpnet, er brukerne mer risikovillige når det kommer til hvilke typer bilder de sender. Terskelen for å legge til andre brukere er også lav på Snapchat, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

Kaja Hegg

OVER ALT: Kaja Hegg i Redd Barna forteller at barna dine er sårbare for overgrep, trakassering og krenkelser så på de plattformene der barna kommuniserer med andre mennesker over nett.

Foto: KJETIL GRUDE FLEKKØY / NRK

I tillegg har flere straffesaker de siste årene handlet om overgrep eller forsøk på overgrep via Snapchat. Blant annet ved at overgriperne gir seg ut for å være noen andre, og dermed får lurt unge til å sende dem bilder og video.

Kaja Hegg i Redd Barna advarer også mot mobbing og utestenging.

– «Alle» er der, og det dannes ofte forskjellige grupper. De kan brukes til ekskludering, i tillegg skjer det en også mobbing via Snapchat, sier Hegg, som også advarer mot funksjonen som gjør at andre brukere kan se hvor du er.

– Dette er sårbart dersom man er i kontakt med en person med farlige hensikter.

Marit Røst holder oversikt med kartfunksjonen til Snapchat

KARTET: Snapchat gir deg mulighet til å finne andre brukere i nærheten, ved hjelp av kartfunksjonen.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen

TIK Tok – including Musical.ly

Her lager brukerne små videoer av seg selv. Brukerinnstillingene åpner for private kontoer, samtidig kan man også ha profiler som er åpne for alle.

Barnevakten.no er blant annet bekymret for at det meste i appen måles etter likes og kommentarer. Manglende likes og kommentarer, eller eventuelle sårende kommentarer, kan påvirke et ungt sinn.

TikTok

KORTE VIDEOER: PÅ TIK Tok florerer det av forskjellige videoer fra mennesker over hele verden.

Selv om appen oppfordrer til at brukerne skal si noe fint når de kommenterer, så garanterer ikke det mot stygge kommentarer.

Appen har også mulighet for én til én-kommunikasjon. Politiet forteller at barn kan bli presset til å sende uheldige bilder og videoer.

I fjor ble en mann i Østfold dømt for overgrep mot 58 forskjellige personer, blant annet via Musical.ly

Instagram

Også en svært populær app blant barn og unge. 67 prosent av barna i alderen ni til 18 år bruker Instagram, ifølge barn og Medier-undersøkelsen 2018.

Det er også et sosialt medie mange voksne bruker, men Kaja Hegg i Redd Barna mener barna våre bruker Instagram på en helt annen måte enn oss voksne.

– Instagram framstå som veldig trygg og oversiktlig for voksne, dersom du bare følger vennen dine. For barn er Instagram et større univers, der de kan ha flere grupper, og hele tiden kommer i kontakt med nye folk, sier hun

Hegg mener vi voksne bør være obs på flere ting:

– En ting er presset på likes og bekreftelse. Bildene du legger ut og informasjonen om kontaktlista di kan også brukes i utpressingssituasjoner. For eksempel kan folk true deg med å spre bilder de har fått tak i, eller lignende, sier Hegg.

– I tillegg foregår en del kommunikasjon både i grupper og én til én, så det kan være vanskelig for foreldre å ha oversikt, sier hun.

I noen tilfeller blir det også åpnet rene hatkontoer, som kan være rettet mot enkeltpersoner.

Moviestar Planet og andre mobilspill

– På alle spill og apper der barn og ungdom har mulighet til å kommunisere med andre, kan det skje overgrep eller forsøk på overgrep. Selv om det aktuelle spillet er trygt, kan overgriperne prøve å peile kommunikasjonen over på andre apper som gir dem større spillerom, som for eksempel Snapchat, sier Kenneth Helberg i politiet.

Moviestar Planet er egentlig et mobilspill for barn og unge. De oppretter en egen avatar, eller karakter om du vil, i en virtuell verden. Spillet gir mulighet for å sende bilder og chatte med hverandre

I og med at du lager en anonym bruker, er spillet sårbart både for mobbing, krenkelser og overgrep.

I 2016 mottok politiet til sammen 60 henvendelser om mulige overgrep fra Moviestar Planet og det lignende spillet Momio.

Tellonym

Også beskrevet som en «mobbeapp». Dette er en app som er laget for å stille spørsmål til brukerne av appen. Når du da kan være anonym, kan det fort bli en arena for mobbing. For eksempel ved å stille spørsmål som «Hvem er den styggeste jenta på skolen?» eller lignende.

Det er også mulighet for én-til-én-kommunikasjon. Også dette anonymt.

I innstillingene kan du sette opp filter som fjerner uønskede ord. Du kan også hake av for muligheten til å bare kunne motta meldinger fra registrerte brukere, noe som kan begrense omfanget av uønskede meldinger.

– Anonymitet trigger risikotaking, ved at du ikke må stå til rette for det man sier og gjør, og man opplever at det ikke har konsekvenser. Samtidig er det viktig å huske på at anonymitet også kan være bra, men da i andre sammenhenger, som for eksempel at man kan bruke hjelpetilbud anonymt, sier Kaja Hegg i Redd Barna.

Tellonym

«MOBBEAPP»: Tellonym er lagt opp til at du skal kunne svare kommuniserer anonymt. Politiet og redd barna mener det legger til rette for mobbing og hets.

Kik, Line og Omegle

Anonyme chattetjenester som gjør det mulig å chatte, sende bilder, videoer og lenker.

I januar startet Norges største overgrepssak i Nedre Romerike tingrett. En 26 år gammel mann var tiltalt for overgrep på nett mot 300 gutter. Mange av overgrepene eller overgrepsforsøkene ble gjort via Kik, Line eller Omegle.

Omegle

TILFELDIG: Via Omegle kommer du i kontakt med mange forskjellige personer over hele verden.

Via Omegle velger appen selv ut andre brukere du kan komme i kontakt med, som en slags chatte-rullet. Appen har en aldersgrense på 13 år, dersom du har tillatelse fra foreldre, og 18 år uten en slik tillatelse. De som er under 18 deltar i modererte rom, men reaksjoner fra moderatorer kan ta tid, og det betyr ikke at det er trygt.

Line er en japansk chat-app som kan sammenlignes med Facebook og messenger. Brukes i all hovedsak til utvidet chatting om mobilspill i Europa.

Kik er en chat-app med full anonymitet. Aldersgrensen for appen er 16 år.
Kik har også en datingfunksjon.

Kik chat

DATING: I tillegg til den anonyme chatten har Kik en egen datingfunksjon.

Oppfordring til deg som forelder

Verken Kenneth Helberg i politiet eller Kaja Hegg i Redd Barna mener sosiale medier bare er en uting.

Men de mener det er svært viktig at også foreldrene laster ned de samme appene som barna, setter seg inn i hvordan appene fungerer og undersøker personverninnstillingene i appene.

– I tillegg er det svært viktig at foreldrene lærer barna å ta forholdsregler når det gjelder hvordan man skaper og deler innhold på nett og sosiale medier, sier Hegg.

Kenneth Helberg i politiet mener dette bør diskuteres så tidlig som mulig.

– Det er derfor vi har disse foreldremøtene på barneskolen. Vi ønsker å nå ut til foreldrene til barna før de får sosiale medier, slik at både de voksne og barna vet om farene som kan lure, og har kunnskap til hvordan de kan bruke internett og sosiale medier på en trygg måte, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark