NRK Meny
Normal

– Man undervurderer været og overvurderer seg selv

Juli er høysesong for å gå seg bort i norske fjell. Bjørk og Ingvild tok en «selfie» mens de ventet på å bli reddet ned fra fjellet.

Ingvild Margrete Ofstad og Bjørk Hågensen

Ingvild Margrete Ofstad (tv) og venninnen Bjørk Hågensen gikk seg bort i tåken søndag. Her selfie mens de venter på hjelp til å komme seg ned av fjellet.

Foto: Privat bilde

– Her i Nord-Norge kan det være litt lumsk vær. Man vet jo aldri helt hva man møter på, sier turgåer Ingvild Ofstad.

Søndag var hun og venninnen Bjørk Hågensen på fjelltur på sykkel i området Tromsdalen-Bønntuva-Fløya, som ligger i Tromsø.

Men været var dårlig, og på grunn av tåke fant de ikke frem. Til slutt ba de to unge kvinnene om hjelp for å komme seg ned.

Hjelp fikk de. Norsk folkehjelp meldte om to turgåere som ble funnet, kalde, men ellers i fin form.

– Det kan ofte være en tendens til at man undervurderer været og overvurderer seg selv, konkluderer Ofstad.

Flere blir hentet

Stein Solberg, HRS.

Operativ inspektør Stein Solberg i HRS Sør-Norge sier at juli er høysesong for hendelser for redningstjenesten.

Foto: Hovedredningssentralen

Juli er høysesong for hendelser på fjellet, og ofte ender det med henteoppdrag. Hovedredningssentralene (HRS) nord og sør i landet er nå inne i sin mest hektiske periode.

Totalt har HRS-ene både nord og sør i landet registrert omtrent 40 hendelser per dag, inkludert hendelser til sjøs.

Frem til 12. juli har HRS-ene hatt 123 hendelser på land i hele Norge, blant dem 40 med savnede personer.

Til NRK sier HRS Sør-Norge at folks ferie og fritid fører til de fleste hendelser hvor redningstjenesten bidrar. De fleste ganger går det helst bra.

– Redningstjenesten har en «lav terskel for å bistå». Det er bedre å hjelpe noen før det får utviklet seg til noe mer alvorlig, når det lar seg gjøre, sier operativ inspektør Stein Solberg.

Hendelser i juli

Hovedredningsentralene sin oversikt over hendelser i juli i år. Tallene gjelder for hele landet.

Flere oppdrag

Eva Vassnes, leder av Norsk Folkehjelp i Tromsø, kommunen der de to unge kvinnene søndag gikk seg bort, forteller at de har merket en økning i antall henteoppdrag de siste årene. Det skiftende været i Nord-Norge kan være en av årsakene.

Men også at det er flere turgåere i fjellet, og at turtilbudet «10 på topp» har blitt så populært. Mange overvurderer seg selv, og har ikke med seg nok tøy når de går på fjellet.

– Det er rett og slett feilberegninger. Noen ganger tenker man at ikke. Det er flott vær, og man hiver seg rundt, synes det er deilig å komme på tur, men så blir man overrasket, sier Vassnes.

Hun tilråder folk som skal på fjellet å nøye sjekke værmeldingen. Det kan hende at det dårlige været kommer tidligere enn det som er ventet.

Dette er turgåer Ingvild Ofstad enig i:

– Man bør alltid tenke på at det kan skje noe, selv om det ikke alltid har gjort det før. Og hvis man ikke vet hvor man er og hva man skal gjøre, er det lurt å alltid ha med mobil uansett vær.