– Man blir friskere av humor

I høst fikk Linda Pedersen beskjeden om at hun har brystkreft med spredning. Nå jobber hun fulltid med en nett-tv kanal som skal inspirere både syke og friske.

Linda Pedersen

Linda Pedersen ble i høst diagnosert med brystkreft. Nå lager hun web-tv som skal inspirere og motivere andre, både syke og friske.

Foto: sykhumor.no

– Jeg fikk egentlig ideen om å starte web-tv for mange år siden, men det ble ikke noe av den gangen, forteller Linda Pedersen fra Kjøllefjord i Finnmark.

Den gangen var ideen å lage web-tv fra Nordkyn, en lokal variant hvor hun kunne slå sammen Finnmarksnaturen med revy og teater. Da hun ble syk ble det igjen aktuelt med web-tv.

– Etter at jeg ble syk klarer jeg ikke reise så mye rundt. Derfor bestemte jeg meg for å jobbe nettbasert i stedet for å begynne å "nave", sier hun.

Se Lindas "Julekreftsvise" her:

Ønsker å inspirere

Pedersen jobbet tidligere som foredragsholder. Nærmere bestemt reiste hun rundt i landet og holdt inspirasjonsforedrag. Nå kan kun fortsette med det, men hjemme fra stua.

– Det er på en måte det samme jeg gjør nå, men med video. Jeg har også hatt en blogg i flere år, men nå skifter jeg til et annet format som jeg tror vil kunne nå flere folk, sier hun.

Til Finnmarken.no sier Linda at det som holder henne oppe er å vite at hun fortsatt kan inspirere andre, selv om hun er i en ny situasjon.

Linda Pedersen

Linda fleiper mye med sykdommen, og føler at det da er lettere å snakke om det.

Foto: sykhumor.no

Galgenhumor

– Humor er viktig. Det er det som har holdt meg gående etter at jeg fikk vite at jeg har kreft, sier hun.

Pedersen har stått mye på scenen tidligere, og forteller at galgenhumoren hun ofte benytter seg av gjør at hun kan være mer åpen om sykdommen.

– Det er utrolig befriende at jeg kan fleipe litt med det. Det er en alvorlig sykdom, men jeg merker at også andre slapper av og tørr være mer åpen dersom man tuller litt med det, sier hun.

Hun mener man blir friskere av å ha litt humor i hverdagen, og at det neppe hjelper å ligge hjemme og være nedfor.

Fulltidsjobb

Nettstedet sykhumor.no lanseres i morgen, på nyttårsaften. Allerede ligger det et par gratisvideoer ute, og i morgen kommer mange fler.

– Planen er at det skal være en fulltidsjobb. Det blir en utfordring å bygge det opp selv, men så langt har det vært kjempeartig.

Hun forteller at hun har måttet lære seg de tekniske tingene, men at hun har et stort nettverk av kompetanse som kan hjelpe henne dersom det trengs.

Det er ikke bare humor på nettsiden: med seg har Linda flere intervjuobjekter, og en tidligere NAV-ansatt som kan bidra med hjelp for folk som har blitt syke og ikke vet hvordan de skal gå frem.

– Hun er også syk, og har mye kunnskap om utfordringene som kommer når man blir syk. Hun skal fungere som et slags informasjonsorakel som kan hjelpe folk som ikke kjenner prosessen. Det er ikke lett å finne frem i jungelen av informasjon der ute, sier Pedersen.

Hun håper siden vil bli godt spredt gjennom sosiale medier, og sier at hun allerede mottar mail fra både kjente og ukjente.

– Jeg finner en slags sikkerhet i at jeg kan gjøre noe meningsfullt selv om jeg er syk, sier hun.