Hopp til innhold

– Må vi stenge, så må vi stenge. Ferdig med det

Slutt for Telemuseet på grunn av pengemangel.

Roar Johannessen

Roar Johannessen begynte i Telegrafverket i 1953, hvor han jobbet i over 40 år. Nå er han pensjonist, og museumsbestyrer.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Snart kan du ikke lenger besøke Telemuseet. Museet har vært helfinansiert av Telenor og har formidlet telehistorien gjennom 11 samlinger over hele landet.

Men ved nyttår var det slutt på pengene fra Telenor, noe som betyr kroken på døra for samlingen i blant annet Tromsø.

Roar Johannessen i Telemuseet i Tromsø

Roar Johannessen i Telemuseets lokaler på Langnes i Tromsø.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Meldingen er at vi skal prøve å holde åpent ut året, sier bestyrer for avdelingen i Tromsø, Roar Johannessen.

Siden begynnelsen av 1990-tallet har han og en håndfull andre telepensjonister drevet det lille museet, et steinkast unna flyplassen i Tromsø.

– Hovedoppgaven har vært å ta vare på Telegrafverkets og senere Televerkets historie. Her har blant annet skoleklasser fått vite om Norges kommunikasjonshistorie, fra 1800-tallet og frem til i dag, forteller Johannessen.

Svangerskapsbord

Gamle sentralbord, telefonapparater og fargerike metallskilt er bare noen av de mange tusen gjenstandene som fyller det verneverdige kringkasterbygget fra 1936.

Et av de utstilte sentralbordene er av den store typen, og har kallenavnet «svangerskapsbord».

– Det er fordi det er innsvinget i bordplata, forteller Johannessen om sentralbordet som i all hovedsak ble betjent av kvinner, og som en gang i tiden stod i rikstelefonsentralen i Tromsø.

Men tidene har endret seg også for Telemuseet, som de siste åra har fått stadig mindre penger fra Telenor. Teleselskapet vil nemlig ikke lenger finansiere telemuseet alene og har derfor forsøkt å få hele bransjen med på å betale regningen.

Gammel telefon

Telemuseet har veldig mange telefoner i samlingene sine. Dette er en av telefonene, plassert i hovedmagasinet i Fet.

– Men vi har ikke lyktes med å få inn flere, det har ikke vært noen interesse. Derfor har vi de siste fem åra trappet ned støtten, og 2017 er det siste året vi finansierer et telemuseum i Norge, bekrefter kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor Norge.

Håper på lokale krefter

Å komme inn på statsbudsjettet har heller ikke lyktes for Telemuseet. Dermed er Telemuseet snart historie.

– Så lenge vi ikke har finansiering, kan vi heller ikke betale lønn og husleie. Vi har noen oppsparte midler som gjør at vi kan klare oss ut året, deretter er det slutt, sier direktør i Telemuseet, Eli Hall.

I Oslo slås nå hovedsamlingen i hop med Teknisk Museum, forutsatt at man får finansieringen på plass. Samlingene i blant annet Kristiansand og Lier stenges. Men fortsatt har man et håp om at noen samlinger delvis kan bli drevet videre av lokale museer.

– Det er jo en revolusjon som har foregått om hvordan vi har forholdt oss til hverandre. Hvis historien om telekommunikasjon ikke skal komme frem noe sted, så ville det vært sørgelig, sier Hall.

Også for Roar Johannessen i Tromsø blir det leit å måtte stenge dørene.

– Museet gir en bakgrunn om hvordan livet har endret seg i landet vårt. Men, må vi stenge, så må vi stenge. Ferdig med det.

Roar Johannessen i Telemuseet i Tromsø

Telemuseet i Tromsø har åpent hver onsdag 1000-1400. Men ved nyttår er det kroken på døra.