Hopp til innhold

– OL-søknaden må tåle samme behandling som Tromsøs 2018-søknad

Ikke alle er like begeistret for OL-flertallet.

Folkeavstemning om OL

Oslo-borgerne stemte over et OL i 2022, i tillegg til hvem som skal få makta de neste fire årene.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Elisabeth Aspaker (H)

Elisabeth Aspaker (H).

Foto: Pia Tøhaug / NRK

172.837 stemte for et OL i Oslo i 2022, mens 140.982 stemte imot.

De endelige resultatene vil legges frem for valgstyret 11. september for godkjenning.

– Det er en formidabel ja-seier. Nå er jeg veldig glad. Det var absolutt verdt å vente på, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.no.

Men ikke alle er like begeistra.

– Må behandles likt

– Jeg mener denne OL-søknaden må tåle akkurat den samme screeninga som Tromsø-søknaden fikk. Hittil har jeg ikke sett noe som tyder på at det er mer riktig å arrangere et Oslo- OL i 2022, enn det ville vært å arrangere OL i Tromsø i 2018, sier Høyres Elisabeth Aspaker.

Da Tromsø søkte om å få arrangere OL i 2018, ble søknaden trukket på grunn av etterslepet på idrettsanlegget. Arbeiderpartiets Martin Henriksen er enig med Aspaker.–

– Frykter OL-positivt Ap og Høyre

Øyvind Korsberg

Øyvind Korsberg (Frp).

Foto: frp.no

– Et OL i Oslo må behandles etter nøyaktig de samme kriteriene som OL i Tromsø ble, sier Henriksen.

Fremskrittspartiet skal være med på å danne regjering for første gang i historien, og det med et tydelig nei til OL fra Troms.

– Frp har vært klar på at vi er imot et OL i Oslo, og det er vi fremdeles. Men jeg frykter dessverre at både Høyre og Arbeiderpartiet etter hvert vil bli positive til OL. Jeg skal stemme nei i Stortinget, sier førstekandidat Øyvind Korsberg.

Troms Idrettskrets har i høst tatt til orde for å oppfordre Oslo-folket til å stemme nei til OL.

– Oslos befolkning har vært ute for sannsynligvis en av tidendes største propagandakampanjer rettet mot en bysamfunn. Det må jo gi resultater, sier leder i Troms Iderettskrets, Knut Bjørklund til NRK om ja-et fra Oslo.

– Uten penger kommer man ingen vei

Hvorfor kom det aldri en nei-kampanje i gang?

– Det kreves ressurser. Vi søkte departementet om tre millioner kroner til å lede en slik organisering, men uten penger kommer man ingen vei. Da blir det vanskelig å stå imot en slik kampanje som den som er drevet i Oslo.

Bjørklund tror likevel at kampanjen kan bli et tveegget sverd for OL-tilhengerne.

– Kanskje har kampanjen skapt flere motstandere i resten av landet. Det blir nok noen vanskeligere dager for OL-søkerne, særlig med tanke på at et av partiene som skal i regjering er imot OL.

Kritiske

Folkeavstemningen om OL i Oslo i 2022 er rådgivende. Alle som er bosatt i Oslo, og har stemmerett, har kunnet delta i avstemningen.

Flere har vært kritiske til at kun osloinnbyggere får si sin mening, siden det er staten og skattebetalerne som eventuelt må betale den største regningen.

Oslo kommune har søkt om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner.

Knut Bjørklund

Knut Bjørklund, leder Troms Idrettskrets.

Foto: Troms idrettskrets