Kaster fangsten på havet

Norske og utenlandske fartøyer fortsetter å kaste brukbar fisk på havet. Det hevder Fiskeridirektoratet, som sammen med Kystvakten gir saken topp prioritet.

Torskefiske

– MÅ REGNE MED SANKSJONER: Ifølge Fiskeridirektoratet skal ikke fiskedumpere føle seg for trygge på at dumpingen vil gå upåaktet hen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox.com

Det er nå mer fisk og større kvoter enn på mange år, og det er i slike gode tider at enkelte fartøyer tar seg råd til å kaste noe av fangsten på havet. Det sier seksjonssjef Einar Ellingsen i Fiskeridirektoratet.

– Kvaliteten er sikkert ikke for dårlig, men kvaliteten er enda bedre på den siste som kommer om bord med den nye trålhalen. Da kan det være lett for at den som ligger igjen fra forrige produksjon lettere går ut, sier Ellingsen.

– Kontroll av dumping en prioritet

Han sier at Fiskeridirektoratet tror at dette foregår både på norske og utenlandske fartøyer.

– Dette er et helt generelt poeng som gjelder alle, sier seksjonssjefen.

Han advarer om at de som dropper brukbar fisk på havet, ikke bør føle seg for trygge.

– Vi har jo nå dumping og slipping som vår høyeste prioritet i forhold til kontrollsituasjonen, både vi og Kystvakten. Mange av de sakene som både vi og Kystvakten har ført, både til politiet og i forhold til administrative sanksjoner, har dreid seg om dumping og slipping, sier Ellingsen.

EU på gli

Norske myndigheter har i mange år presset på for å få EU til å gjøre som Norge og innføre forbud mot utkast av fisk, og nå er EU på gli.

– De har aldri vært så nær å innføre et utkastforbud, i hvert fall i et visst omfang. Jeg forstår jo at det er vanskelig for EU, men det er store krefter der som jobber for å få til noe på utkastforbud, sier Elllingsen.