Hopp til innhold

Vardø kommune kan ha gjort ulovlige avtaler for 20 millioner

Fikk bot på 680.000 kroner for manglende anbudsrunde – mistenkes nå for flere lovbrudd.

Flerbrukshus

Denne uka fikk Vardø kommune en bot på 680.000 kroner for lovbrudd i forbindelse med byggingen av det nye flerbrukshuset i byen.

Foto: Robert Lundgren/NRK

Tidligere i uka ble kommunen dømt i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) for lovbrudd i sammenheng med prosjekteringen av det nye flerbrukshuset.

Kommunen valgte en leverandør som byggherre uten å legge det ut på anbud. For dette må Vardø kommunen betale en bot på 680.000 kroner.

Men det kan nå se ut som om dette ikke er et enkelt tilfelle. Det kan ha vært flere avtaler som ikke er sendt ut på anbud.

20 millioner

Lasse Haughom

Ordfører Lasse Haughom (Frp).

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Det var selskapet FAK Prokuria AS som ble valgt som byggherre for flerbrukshuset. Dokumenter som NRK fått tilgang til viser minst tre-fire avtaler som er inngått mellom FAK Prokuria og Vardø kommune.

Disse avtalene har en totalverdi på over 20 millioner kroner. Noen av prosjektene er:

  • Prosjektering på badehus i flerbrukshuset.
  • Reguleringsplan for Svartnes.
  • Byggeledelse for utbedring av Vardø skole.

Ikke sett noe

Avdelingsleder Steinar Pettersen i konsulentselskapet Rambøll i Varanger har ikke sett noen anbudskonkurranser fra Vardø kommune.

– Vi følger godt med på det som kunngjøres av prosjekter. Det er det vi lever av. Vi har ikke registrert at det har vært noen konkurranser fra Vardø kommune på noen prosjekter. Det ville selvfølgelig vært interessant for oss å gi pris på, sier Pettersen.

– Har ikke tid

Vardø kommune har ikke kunnet gi NRK innsyn i noen dokumenter som viser at prosjektene har vært ute på anbud, noe som loven krever.

Rådmann Hans Erik Wilhelmsen vil ikke stille til intervjue med NRK. Han sier at han ikke husker om det var anbudskonkurranse på alle prosjektene.

På spørsmål fra NRK om rådmannen kan vise dokumentasjon som beviser at det har vært anbudskonkurranser svarer han at han ikke har tid til å ta dem fram.

Heller ordfører Lasse Haughom vil kommentere saken overfor NRK.

Kiberg skole

Kiberg skole ble i fjor solgt for 300.000 kroner – uten budrunde.

Foto: Arnstein Jensen

Solgte uten budrunde

Kommunen har tidligere innrømmet at de ikke tar så alvorlig på anbudsreglene, som da de solgte Kiberg skole i fjor for 300.000 kroner uten budrunde. Den gang kommenterte ordføreren kritikken slik:

– Skulle vi kjørt på nytt igjen anbudsrunder og ditt og datt, da hadde det bare forsinket alt sammen. Da kunne det hende at alt gikk i vasken. Nå er det på plass, så får vi bare ta den kritikken som kommer. Den er jeg beredt på å ta, for å si det rett ut, sa ordfører Lasse Haughom.

Remi Strand

Remi Strand (Ap).

Foto: Kontoret for voldsoffererstatning

Reagerer

En som reagerer på NRKs opplysninger om mulige nye lovbrudd er bystyrerepresentant Remi Strand (Ap).

– Vi må behandle dette, og jeg forventer at Arbeiderpartiet konkluderer med at vårt mål er at lover og regler skal følges i Vardø kommune, sier han.

Leder i kontrollutvalget i Vardø kommune, Steinar Borch Jensen, mener det er «forkastelig» om mistankene om omfattende lovbrudd er riktige.

– Foreløpig er dette helt ukjent for oss, men vi har bedt om et møte med rådmannen den 26. mai, sier Jensen.

Konkurranse

Loven om offentlige anskaffelser regulerer hvordan det offentlige skal gå fram ved kjøp av varer og tjeneste. Ifølge sekretariatsleder Erlend Pedersen i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) er det særlig konkurranseaspektet som er viktig.

Erlend Pedersen

Sekretariatsleder Erlend Pedersen.

Foto: Marit Hommedal

– Det er fordi at når det offentlige kjøper noe så benytter det seg av våre felles midler. Da er det viktig at disse midlene brukes mest mulig kostnadseffektivt. De interesserte leverandørene må få kjennskap og anledning til å komme med tilbud, sier Pedersen.

Ved alle kjøp over 100.000 kroner skal det føres en egen anskaffelsesprotokoll, og ved kjøp over en halv million kroner følger det bestemte kunngjøringsregler.

– Kravet er klart. Protokollen skal inneholde alle viktige opplysninger om innkjøpet og viktige beslutninger som er foretatt underveis. Dette er en protokoll som skal være offentlig, og som enhver skal kunne få innsyn i etter at valget er gjort, sier Pedersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark