NRK Meny
Normal

– Lokalbefolkningen har tatt imot med åpne armer

Lokalsamfunnene fortjener mye ros for måten de har tatt imot mange asylsøkere på kort tid, mener hotelldirektør og mottaksleder.

Reidun L. Traasdahl Nilsen

Hotelldirektør ved Rundhaug gjestegård, Reidun Traadahl Nilsen er imponert over lokalbefolkningen.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

Rundhaug gjestegård i Målselv tok forrige uke imot 55 asylsøkere på kort varsel, og er akuttmottak i hvert fall ut året.

Reidun Traasdahl Nilsen som er hotelldirektør, forteller at denne omstillingen i stor grad har gått bra, og at det er viktig at lokalsamfunnet har tatt imot asylsøkerne med åpne armer.

– De har spilt en veldig stor og enormt viktig rolle. Det er ikke bare snakk om at de samler inn mye klær og tok seg av det mest prekære da de kom, men også det at de nå i fortsettelsen fortsatt kommer. De er der, snakker med folk og blir de menneskene som de på flukt trenger, sier hun.

– Vi har ikke oppskriften

I mange kommuner i Troms, og i resten av landsdelen leter man nå etter løsninger for akuttmottak og asylmottak som skal fungere over lengre tid.

Reidun Traasdahl Nilsen mener at selv om en kan forberede seg på å ta imot mange, er det vanskelig å være klar for det som kommer i en slik situasjon.

– Det er ingen som føler at man er klar til å ta imot 55 mennesker på flukt. Vi har gjort de forberedelsene vi kunne på den lille dagen vi hadde til å gjøre alt det praktiske, så må man ta det derfra.

Etter at det forrige mandag ble klart at gjestegården skulle ta imot 55 asylsøkere, ble det invitert til folkemøte om situasjonen. Der deltok både politiet, helsevesenet, Hero, kommunen og gjestegården.

Traasdahl Nilsen mener det var både nyttig og nødvendig.

– Når vi nå skal lete oss fram til en oppskrift på hvordan vi skal gjøre dette, er det godt at man kan snakke sammen. Vi har ikke oppskriften, ingen har det.

Flyktninger til Storslett, Norlandia hotell

Norlandia Storslett Hotell fungerer for tiden som akuttmottak for 144 asylsøkere.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Overveldet over responsen

Også på Storslett i Nordreisa har det blitt opprettet akuttmottak på et hotell. Til sammen kom rundt 144 asylsøkere fra Storskog i Finnmark til Nord-Troms i løpet av onsdag.

Jøran Johansen er nestleder ved Alta mottak, som driver det nye mottakssenteret på Storslett. Tidligere denne uken var det folkemøte om situasjonen i kommunen, der spesielt lokalbefolkningen viste sin støtte til asylsøkerne.

Jøran Johansen, nestleder Alta mottakssenter

Nestleder ved Alta mottak, Jøran Johansen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Mange vil bidra, og jeg er overveldet over responsen fra befolkningen. En fantastisk mottakelse så langt, sier Johansen.

De samme inntrykkene sitter hotelldirektøren i Målselv med. Hun er ikke i tvil om at lokalsamfunnet i Midt-Troms-kommunen er i stand til å ta imot asylsøkere, og at samfunnet sammen klarer disse utfordringene.

– Vi har et samfunn som faktisk takler dette. Selv om det blir tøft, utfordrende og man må finne løsninger, er det faktisk sånn at vi klarer det. Sammenlignet med disse menneskene som har mistet alt og er i en helt ubeskrivelig livssituasjon, er våre utfordringer små, sier Reidun Traasdahl Nilsen.