NRK Meny
Normal

– Kystens triumf

Hurtigrutens TV-reise er en formidabel feiring av Norge som kystnasjon, mener NRKs kommentator.

Hurtigruten Nord-Norge i Tromsø

Hurtigruten ved kai i Tromsø mandag.

Foto: Robert Greiner

Skjalg Fjellheim
Foto: NRK

Den direktesendte ferden mellom Bergen og Kirkenes har blitt en nasjonal begivenhet vi aldri har sett maken til. Det er som om Erik Byes ånd svever over bildene der Hurtigruta snor seg mellom holmer og skjær.

NRK har tatt et verdivalg ved å bruke seks døgn sammenhengende sendetid på å vise frem norskekysten på en revolusjonerende måte.

Avisa Nordlys skriver på lederplass «at det dristige konseptet er en genistrek og viser at det er mer i verden enn sport som samler en nasjon».

Reisen har blitt en mektig demonstrasjon av hvor vakker norskekysten er, og hvilken nasjonalskatt Hurtigruta er. De siste årene har den kanskje mistet noe av sin betydning som gods og persontransportør. Men verdens vakreste sjøreise er fortsatt høyt verdsatt av de som bor langs skipsleia.

Og for de mange tusen nordmenn som bor et annet sted i landet, men har røtter eller familie langs kysten, i Kristiansund, Brønnøysund eller Risøyhamn, har det vært mange følelsesladede øyeblikk de siste dagene.

Men denne reisen har en også betydning bortenfor postkortbildene og nasjonalromantikken som nå dyrkes, ikke minst gjennom Facebook og de sosiale mediene.

I dag kan det være fristende å tolke seersuksessen for Hurtigruta som et gjennombrudd for forståelsen av at Norge fremfor alt er en kystnasjon, bestående av en mange tusen kilometer lang kystlinje.

Dette har slett ikke alltid vært like opplagt i den nasjonale offentligheten. Livet langs kysten har dessverre ofte vært en underkommunisert del av fortellingen om Norge.

Det gjelder ikke bare anerkjennelsen av de økonomiske betydningene av de formidable verdiene som skapes med utgangspunkt i havet.

Men det er noen ganger også tilfelle i en historisk kontekst. Det er ikke norsk kystkultur som er mest fremtredende ved Norsk Folkemuseum.

NRK har de siste dagene samlet nasjonen og gjort nordmenn stolte over et enestående vakkert land. Jeg tror ikke mange vil protestere på det etter de spektakulære bildene fra Geiranger, Helgeland og Lofoten.

Rederiet forventer nå at langt flere nordmenn vil få øynene opp for reiselivsproduktet Hurtigruta. Det betyr at interessen for det som skjer langs norskekysten vil øke.

Dersom den historiske TV-sendingen i tillegg bidrar til en større og dypere forståelse av hvor viktig Kyst-Norge er for alle i hele dette landet, har TV-sendingen på NRK2 satt varige og viktige spor, etter at punktum settes i Kirkenes seinere denne uka.