Hopp til innhold

– Skammelig norsk historieskriving om krigen

TV-dokumentarskaper Rønning Tollefsen mener nordnorsk krigshistorie er lite fortalt sammenlignet med krigshistorien fra sør. Nå kommer han med en ny dokumentar om krigshistorien fra nord fortalt av veteranene selv.

Tyskerne marsjerer på Karl Johan

Andre verdenskrig kommer til Norge og tyskerne marsjerer på Karl Johan i Oslo. Ifølge en ny TV-dokumentar er det også krigshistorien utenfor Nord-Norge som har fått mest oppmerksomhet.

Foto: "Krigsarkivet" - fotograf ukjent / SCANPIX

I «Kampen om Norge» på NRK1 klokka 1945 onsdag møter vi noen av de oversette krigsveteranene. De fleste av dem er gått bort, men de fortalte historiene sine til frilansfotograf Knut Kosmo for mer enn tjue år siden.

Disse opptakene har gjort det mulig å lage «Kampen om Norge», 70 år etter den tyske invasjonen 9. April 1940.

– Krigshistorien er full av unnlatelsessynder. Når det gjelder krigen i Nord-Norge og på Narvikfronten, er det en historie som i mindre grad er kommet frem i nasjonal historieskriving, slår Tollefsen fast.

Malmbanen mellom Narvik og Nord-Sverige var målet for et kappløp mellom Hitler og Churchill våren 1940. Hitler vant, og regnet med en fredelig okkupasjon av Norge. Tyskerne fikk imidlertid hard motstand i Nord-Norge der kampene utviklet seg til en dramatisk fjellkrig.

– I Nord-Norge det virkelig foregikk

Tollefsen mener krigshistorien ble skrevet uten at innsatsen til de norske soldatene som kjempet på Narvikfronten, har fått sin rettmessige omtale.

– Det var i Nord-Norge det virkelig var krig, det var der det luktet svidd, framholder Tollefsen.

Han viser til at General Carl Gustav Fleischers tropper påførte Hitler-Tyskland det første sviende nederlaget i krigen, de var med på gjenerobringen av Narvik, og de var i ferd med å drive tyskerne inn i Sverige da norske myndigheter kapitulerte den 9. juni.

– Likevel ble innsatsen til soldatene i nord lenge glemt. De ble ikke engang hedret med deltakermedalje, framholder Tollefsen.

I «Kampen om Norge» er det krigsveteranene selv som får fortelle historier som tidligere ikke er fortalt offentlig.