NRK Meny
Normal

– Kontinuerlig behov for nye blodgivere

14. juni er Verdens Blodgiverdag. Ved blodbanken i Tromsø vil de gjerne at flere personer gir blod, spesielt nå før sommerferien.

NRKs fotograf Erling Bjørklund ga blod i Tromsø på Verdens Blodgiverdag.

NRKs fotograf Erling Bjørklund ga blod i Tromsø på Verdens Blodgiverdag.

For litt over 100 år siden oppdager Karl Landsteiner blodtypene, noe han fikk nobelprisen for i 1930. 14. juni var hans fødselsdag, og ble valgt som Verdens Blodgiverdag av blant annet Røde Kors og WHO.

Dagen markerer en takk til alle som er frivillige, ubetalte givere i hele verden. Ingvild Sørvoll som er blodbanklege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, håper også det inspirerer til at flere melder seg som giver.

– Det er et kontinuerlig behov for nye blodgivere. Vi har så vi klarer oss i blodbanken nå, men i kvantitet trenger vi mest av A og O for det er de blodtypene de fleste pasientene har. Men vi trenger også av de mer sjeldne blodtypene, sier Sørvoll til NRK.

– Gi beskjed hvis dere er hjemme i sommer

Det nærmer seg ferietid, og da er det ifølge legen vanskelig å få tak i de som kan gi blod.

– Mange av blodgiverne drar på ferie og da kan det være vanskelig å få tak i blod, så vi oppfordrer etablerte blodgivere om å kontakte blodbanken hvis man vet at man skal være hjemme i sommer.

For å kunne gi blod, heter det seg at man skal være frisk og myndig, men det sees også på blant annet sykdommer og medikamentbruk.

– Reise og andre forhold kan også bi begrensninger. Ta kontakt med blodbanken eller gå på giblod.no for å finne ut mer, oppfordrer lege Ingvild Sørvoll.

Røde Kors mener blodberedskapen i Norge er altfor dårlig. Det tar tid å registrere nye blodgivere, og derfor ønsker dem at de som har mulighet gjør det nå slik at dem er tappeklare dersom det skulle skje no stort.

– Vi oppfordrer 30.000 nye blodgivere til å registrere seg i dag. Det kan redde liv, sier Røde Kors.