– Kombinasjonen fyll, kulde og lite klær kan få et verst tenkelig utfall

Tynnkledde unge mennesker på vei hjem fra fest i kulda. En livsfarlig kombinasjon, advarer både politiet og leger.

Tynnkledde unge mennesker på vei hjem fra fest i kulda. En livsfarlig kombinasjon, advarer både politiet og leger.

Se video med NRK's reporter som forfrossent eksempel. Foto: Sunniva Sollied Møller

En tynn skjorte, dressjakke og dongeribukse, eller tynnstrømpebukse og lårkort penkjole. Dette er helt vanlige festantrekk i jula, men for mange unge kan den tynne bekledningen i kombinasjon med alkohol få et dramatisk utfall.

Spesielt når temperaturene kryper ned til 30 minusgrader, slik det har vært enkelte steder i Finnmark i jula.

– Det er relativt ofte vi kommer over berusede unge mennesker som slett ikke er kledd for å oppholde seg ute i kulda, men som likevel har forvilla seg ut, sier regionlensmann

Lensmann Øyvind Lorentzen

Regionlensmann Øyvind Lorentzen sier at alle har et ansvar til å hjelpe folk som ikke er i stand til å ta vare på seg selv i kulda.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Øyvind Lorentzen i Alta.

I romjula ble en ung mann funnet omkommet i Hasvik på Sørøya.
Politiet i Vest-Finnmark forklarer at vitner har forklart at mannen oppholdt seg på en fest,
ble geleidet hjem, men at han trolig har gått ut av huset og sovnet i snøen.

– Gjør dumme ting

Fagansvarlig ved legevakta i Alta, Magnus Hjordal sier det er lett at kombinasjonen fyll, kulde og lite klær kan få et verst tenkelig utfall.

– Når man blir beruset mister man jo den naturlige responsen og reaksjonsevnen. Man merker ikke at man blir kald og tar ikke nødvendige forholdsregler. Så gjør man lettere dumme ting, sier Hjordal.

Han forklarer at når kroppen iverksetter en rekke mekanismer når den blir kald.

Den setter blant annet opp energiproduksjonen og stenger av blodomløpet til hender og føtter for å samle varmen mest mulig.

– Har man drukket forsvinner mye av den mekanismen, sier han.

Farlig kombinasjon

– Det er kombinasjonen av risikoadferd, fravær av at man ikke lytter til signalene man får fra kroppen, pluss at kroppen rett og slett ikke svarer adekvat på temperaturfallet slik en ville gjort om en var edru som gjør det farlig, sier Hjordal.

Magnus Hjordal

Fagansvarlig ved legevakta i Alta, Magnus Hjordal, sier at det fort kan bli alvorlige konsekvenser når fyll og ekstremkulde kombineres.

Foto: Anita Føleide / NRK

Alkohol er ekstra farlig i kulda fordi det utvider blodårene. Det flyter da mer blod i hudens blodårer, og varme går tapt fra blodet gjennom huden.Det fører også til tung søvn og få bevegelser, så om noen først legger seg ned i snøen er det større sjanse for at de blir liggende.

– En lett nedkjøling, som er mellom 35 og 32 grader, kjennetegnes av at man er våken, skjelver, og hakker tenner. Problemene kommer når disse funksjonene faller vekk, at man begynner å bli slapp og at hjertet går saktere, da er vi bekymret, sier Hjordal.

Helsenett.no viser til en studie som sier at alkohol får folk til å skjelve mindre, og forklarer at skjelving er en av kroppens siste overlevelsesmekanismer mot kulde.

Alle har ansvar

Taxisentraler bekrefter at de må plukke opp folk langs veiene, som de ser er for lettkledde på tur hjem fra byen.

Regionlensmann Øyvind Lorentzen oppfordrer alle som ferdes ute i kulda kvelds- og nattertid om å ta sin del av ansvaret.

– Og man må absolutt ikke forlate noen utendørs som ikke er kledd for det, sier han.

Det understreker også lege Magnus Hjordal.

– Enten må man ta med folk som er i fare for å bli nedkjølt i bil, eller så må man ringe etter hjelp. Lege eller omså AMK-sentralen, sier han.

Isroser

Jula har vært kald i Finnmark, og enkelte steder har temperaturene vært nede i 30 minusgrader.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold, Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Advarer mot skumle sjåfører

Lorentzen sier at folk som ofte er flinke til å bistå folk som er ute i kulda, det gjelder også utestedene. Han advarer likevel om å sette seg inn i biler hvor man ikke er trygg på sjåføren.

– Uteplasser har jo også et ansvar, og det syns jeg de er flinke til i Alta, det har vært tilfeller der de har ordnet med skyss til personer. Det som er viktig å tenke på er hvem det er som tilbyr seg å kjøre personer hjem, det kan være folk med uærlige hensikter, sier han.

Han sier at det er viktig at de som skal kjøre vil ta vare på den som er overstadig beruset.