– Kan tjene 700.000 på vasking

Et fagbrev kan gi god lønn. Likevel er lærlinger mangelvare i Troms.

Video Vasker seg til OL

Fagbrev kan gi godt betalte jobber. likevel er det mangel på yrkesfagelever i Troms.

Foto: Nyhetsspiller

– Jeg var på et seminar i oljebransjen. Der ble det sagt at kokker og renholdsarbeidere med fagbrev kan tjene 700.000 kroner i året. Det er muligheter så det monner i yrkesfaglig utdanning, sier Elisabeth Aspaker, stortingsrepresentant fra Høyre.

Elisabeth Aspaker, Høyre

Elisabeth Aspaker mener det bør snakkes varmere om yrkesfaglige utdanninger.

Foto: NRK

Likevel er det stort behov for lærlinger i Troms innenfor murerfaget, salg, reiseliv, restaurant- og kokkefag, og innen varme og ventilasjon.

– At det ikke er nok lærlingeplasser i fylket er en sannhet med modifikasjoner. Det vi ser gjentatte år er at vi ikke har nok søkere til lærlingeplassene innenfor enkelte fagområder, sier Hilde Lilleng ved yrkesfagkontoret i Sør-Troms til NRK.

Årsaken er at mange elever ikke fullfører utdanningen, eller går videre for å ta generell studiekompetanse i stedet for å gjennomføre lærlingetiden.

107 lærlinger

Bare i Sør-Troms er det behov for 107 lærlinger.

– Bedriftene havner i en kattepine når det ikke er lærlinger å ta av. Vi får også henvendelser fra bedrifter i Tromsø som ønsker lærlinger, så situasjonen er ikke annerledes der, sier Bjørn Dalager, avdelingsleder for byggfag på Stangnes VGS i Harstad.

Fra utlandet

Konsekvensen er at bedriftene må hente arbeidskraft andre steder.

- Vi trenger ung arbeidskraft, og får vi det ikke lokalt må arbeidskraften hentes andre steder. Vi vet at flere unge ute i Europa er villig til å komme til Norge for å arbeide, sier Lilleng.