NRK Meny
Normal

– Kan man kalle seg samisk når man ikke kan språket?

Årets ungkunstner på Riddu Riđđu med viktig spørsmål om identitet.

Elina Waage Mikalsen

23 år gamle Elina Waage Mikalsen synes det er en stor ære å få være årets unge kunstner under Riddu Riđđu.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

I en mørk lavvo i Manndalen i nord-Troms har to projiserte ansikter en samtale om identitet. Ansiktene tilhører 23 år Elina Waage Mikalsen – årets unge kunstner på urfolksfestivalen Riddu Riđđu.

– Jeg snakker med meg selv om behovet for å bli sett – om det å være en del av flokken. Jeg tror tematikken er noe mange kjenner seg igjen i, forklarer Mikalsen til NRK, mens hun gjør noen siste justeringer av prosjektorene.

Videoinstallasjonen er hoveddelen i utstillingen som Mikalsen åpner i Manndalen fredag kveld.

I den samme lavvoen står en skulptur av en samisk kvinne, også den signert Mikalsen. Bak en luke i brystet finner man et lite dukkehjem. Også skulpturen handler om identitet, nærmere bestemt samisk identitet.

Vil ikke begrense seg

Elina Waage Mikalsen

Elina Waage Mikalsen justerer en av videoinstallasjonene i utstillingen sin.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Mamma er samisk, men jeg er vokst opp i norsk kultur. Jeg snakker ikke samisk hjemme. Det jeg kan av samisk har jeg lært på skolen. Språket er utrolig viktig for sin egen opplevelse av hvem man er. Kan man kalle seg samisk når man ikke kan språket, spør Mikalsen.

Elina Waage Mikalsen er oppvokst i Tromsø med norsk far og samisk mor. Etter musikklinja på Kongsbakken videregående skole gikk turen til Lofoten og studier ved Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg.

Der har hun fordypet seg i både film, skulpturer, tegning og tekst. Ved siden av studiene er hun vokalist i rockebandet «Blood Forest Family».

– Jeg syns det er artig å holde på med forskjellige ting og vil ikke begrense meg. Vi får se hvor det ender til slutt, sier Elina Waage Mikalsen.

– En fantastisk ære

Riddu Riđđu-festivalen har siden år 2000 delt ut stipender til unge samiske artister og kunstnere som har fått utfolde seg under festivalen. Blant tidligere stipendvinnere er musikeren Lawra Somby, forfatteren Sigbjørn Skåden og filmskaperen Marja Bål Nango.

I år er det altså 23 år gamle Elina Waage Mikalsens tur.

– Det å få være årets unge kunstner på Riddu Riđđu er en fantastisk ære – spesielt siden min mor også er fra Kåfjord. Det er en stor motivasjon for mitt videre arbeid, sier Mikalsen til NRK.

Elina Waage Mikalsen

Elina Waage Mikalsen er vokalist i bandet Blood forest Family, som fredag holdt konsert under Riddu Riđđu.

Foto: Rune Nordgård Andreassen