Hopp til innhold

– Kalkulert risiko å stole på spekkhoggeren

Fire av de seks spekkhoggerne forskerne merket i Kaldfjorden i høst, forlot området begynnelsen av desember, på samme tid som de siste sildesnurperne også forlot fjorden.

Spekkhuggersafari, Tysfjord

Spekkhugger i Tysfjord.

Foto: Rapp, Ole Magnus, Ole Magnus Rapp / Scanpix

– Så har vi mistet kontakten med tre av spekkhoggerne, en forsvant ved Auvvær, en i Mefjorden på Senja og den tredje i Kaldfjorden. Trolig har merket falt av, forteller Audun Rikardsen, professor og arktisk og marin biologi ved UiT Norges arktiske universitet.

Av de tre spekkhuggerne som forskerne fortsatt har kontakt med har to holdt seg stort sett i havet utafor Andøya og Senja de siste to–tre ukene, forteller han. Den tredje og siste forlot Kaldfjorden i går og er nå i samme område som de andre to de har kontakt med, så det kan virke som om det er en del sild nå også et stykke ut i ha et utenfor Senja og Andsfjorden.

Kart over spekkhoggernes vandringer

Kartet viser hvordan spekkhoggeren som ble merket 8. desember i Skulsfjorden har vandret i havet utafor Senja og Andøya, men også vært innom Mefjorden på Senja et par ganger.

Foto: Rikardsen Audun

Kalkulert risiko

Ifølge Rikardsen virker det som silda har kommet inn litt lenger nord for hvert år.

– Hvilket råd vil du gi de som satser på kvalturisme slik du ser kvalens vandringsmønster?

– De tar jo en kalkulert risiko. Dette er et fenomen som ikke kommer til å vare evig. Forhåpentligvis kommer det til å vare noen få år til, men det er ingen garanti. Og det varierer jo litt fra år til år også. Alt etter hvordan sildas vandringsmønster endrer seg, sier Rikardsen.

Forskerne ser at gammel sild, slik den vi har i dag, har en tendens til å komme inn til kysten i samme område. Bestanden av voksen sild reduseres for hvert år nå, men det virker som om nye sterke årsklasser er på vei opp. Da kan fort disse ta over styringen når de rekrutteres inn i voksenbestanden og søke til andre områder, tror forskerne. Også oppvarming av havet påvirker gjør at flere fiskearter nå trekker lenger nord.

Kvalen søker sørvestover

Selv om det fortsatt er nordlyset som trekker flest turister til Nord-Norge på vinterstid, opplever turistnæringa nå at markedet er blitt klar over de unike mulighetene for å få nærkontakt med kval.

Og reiselivsnæringa merker at kvalen nå søker sørvestover mot Senja og Andøya. Trude Mørkved i Basecamp Senja forteller at de lillejulaften hadde spekkhoggere inne på Bergsfjorden. Det er tre – fire uker senere enn i fjor. Firmaet hennes arbeider også ut fra Tromsø og ser at sesongen avtar der.

– Vi ser fram til og håper kvalene nå kommer til Senja igjen, sier hun.

– Hva tenker du om forskernes spådommer om at kvalen bare blir her noen år?

– Vi er klar over det, men når vi ser hva som skjedde i Tysfjorden i Nordland. De hadde spekkhoggeren i 12–14 år – så tror vi at vi ennå har den her noen år.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark