NRK Meny
Normal

– Jeg ville aldri tatt barna med i de små båtene over havet

En syrisk familie med fire småbarn på Finnsnes er glad de slapp ei farlig reise gjennom Europa. De kom som kvoteflyktninger i sommer.

Syrisk familie på Finnsnes

Familien i sofaen på Finnsnes, pappa Mahamed Rachad Mahamed Alothman med minstegutten på fanget.

Foto: Arild Moe / NRK

– Jeg ville aldri tatt barna med i de små båtene over havet, sier 33 år gamle Mahamed Rachad Mahamed Alothman. I sofaen ved siden av ham sitter kona Fatmed og fire smilende og tillitsfulle mørkhåra småunger, på 6, 5, 3 og 2 år.

I ei enkelt innredet leilighet like inntil innfartsvegen på Finnsnes forteller en syrisk småbarnsfar om hvor heldige de er som kom til Norge som kvoteflyktninger i sommer.

En sofa, et bord, en tv og et gulvteppe, ett par små naturmalerier på veggen, tynne lyse gardiner foran vinduene, ei varmepumpe på veggen. I kjøkkenet har de det de trenger for å lage mat og vaske opp.

Akkurat nå er det den andre id-en og kona Fatmed serverer appelsinjuice og småkaker. Mens mannen prater via tolken Elmi står hun helst i kjøkkendøra, har et beige sjal over hodet, hun smiler ofte og kommenterer når hun synes.

Prøver å lære pappaen å telle

Familien rømte fra borgerkrigen i Syria 2011. Etter det har de bodd tre år i flyktningleir i Libanon. Nå er de svært takknemlig overfor FN og Norge at de kom hit som kvoteflyktninger.

Eldstejenta Jara på 6 er begynt på skolen og har allerede lært såpass norsk at hun prøver å lære pappaen å telle.

Familien drev gård og hadde dyr i Syria inntil de måtte flykte for 4 år siden. Faren sier han ønsker seg arbeid som snekker, kona er frisør.

– Gi av deres tid

Anne Grete Normann, fagleder i flyktningtjenesten i Lenvik, berømmer den gode responsen de har fått lokalt på ei Facebook-gruppe de har opprettet for å få tak i ting flyktningene trenger.

Men hun utfordrer folk om å gi også av sin tid slik at flyktningene kan lære språket og se sosial kodene i norske lokalsamfunn.

– Det virker som det er mye lettere å gi penger og ting enn av sin tid, sier hun.

Lenvik har allerede tatt imot 55 flyktninger i år og vil trolig ta imot 60. Det vil si at kommunen tar litt av neste års kvote allerede i år.