– Jeg tar straffen og har fått meg en lærepenge

Tromsø-trener Simo Valakari protesterer ikke på utvisningen mot Rosenborg.

Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Rosenborg 0-3.

Tromsøs trener Simo Valakari roper til linjedommeren i kampen TIL-Rosenborg på Alfheim stadion. Rett etterpå ble han vist opp på tribunen.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Det kokte i topplokket hos Tromsø-trener Simo Valakari da han, og stort sett hele Alfheim, trodde Gjermund Åsen hadde utlignet til 1–1 midtveis i 1. omgang mot Rosenborg.

Finnen ble sendt opp på tribunen, og får ikke lede TIL fra benken mot Stabæk på Nadderud søndag.

– Valakari får automatisk en kamps karantene. Og han kan ikke ha kontakt med laget fra ankomst stadion til etter kampslutt, sier seksjonsleder kamp/arrangement i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen til NRK.

Tirsdag avgjøres NFF lengden på straffen.

Frykter ikke mer enn én kamps karantene

Mandag var Valakari tilbake på feltet med Gutan, i iskaldt høstregn på Alfheim. Han kommer ikke til å protestere på utvisningen, selv om han mener han burde fått en muntlig advarsel først.

Simo Valakari

Simo Valakari på Alfheim mandag. Finnen kommer ikke til å protestere på lørdagens utvisning. Og er klar til å ta sin straff.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Normalt får jeg en kamps karantene. Den straffen tar jeg. Jeg respekterer det. Jeg gjorde noe dumt, sier Valakari til NRK.

– Du frykter ikke mer enn én kamp?

– Nei, det gjør jeg ikke. Du ser stadig vekk at managere og trenere går utenfor sitt tekniske område og blir vist opp på tribunen. Det blir som regel én kamp. Jeg sa beklager etter kampen til spillerne, til fansen, til klubben og til og med til dommeren. Jeg har fått meg en lærepenge, sier Valakari.

Ikke en ideell situasjon

På søndag vil han overlate ansvaret på benken under kampen til sin assistent, Lars Petter Andressen – eliteseriens yngste trener med sine 31 år.

– Vi gjør mesteparten av jobben i løpet av uka. Vi jobber som normalt, legger opp en kampplan og følger den. Og så vil vi ha et par alternative løsninger i løpet av kampen ut ifra hvordan den utvikler seg, sier Valakari.

Men han innrømmer at han gjerne skulle vært denne situasjonen foruten.

Lars Petter Andressen

Tromsøs assistenttrener Lars Petter Andressen måtte lede kampen etter trener Simo Valakari ble bortvist i kampen TIL-Rosenborg på Alfheim stadion. Og må lede Gutan fra benken mot Stabæk på Nadderud.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Det er ikke ideelt. Men det har skjedd i fotball før, og vil skje igjen. Vi er sterke og vil håndtere situasjonen sammen, sier Valakari.

Assistenten blir sjef på benken

Og assistent Lars Petter Andressen, som er eliteseriens yngtste trener, har er klar for å ta mer ansvar på Nadderud i den første av fem «cupfinaler» for TIL i serieinnspurten.

– Dette betyr at jeg må være litt mer aktiv underveis i kampen. Men nå har jeg vært hovedtrener i veldig mange år. Og vet hvordan man leder et lag fra sidelinja. Så jeg skal være en assistenttrener som får litt mer ansvar akkurat i denne ene kampen. Men det gjør ikke noen stor forskjell fra vanlig, sier Lars Petter Andressen til NRK.

– Hva hvis det kommer et skudd som du tror er inne, men som ikke blir blåst for scoring?

– Da må jeg kanskje prøve å holde meg litt rolig. Og innenfor det tekniske området ...