– Jeg mistet jobben i sykesenga

Nyoperert skal Leila Luse-Lusina ha fått beskjed om at hun ikke lengre var ønsket på jobb.

Video - Jeg ble oppsagt i sykesenga

VIDEO: Leila Luse-Lusina har nå mistet hybelen hun hadde i forbindelse med jobben.

– De ringte meg den andre dagen jeg lå på sykehuset og sa at jeg bare kunne samle sammen sakene mine og reise tilbake til Latvia. De hadde ikke behov for en syk arbeider og at jeg ikke ville få noe mer penger, forteller hun.

Den latviske kvinnen har siden i fjor jobbet som egner for en fiskebåtbedrift i Finnmark. I mai fikk hun blindtarmbetennelse og trengte medisinsk hjelp.

Denne skal hun ikke ha fått før hun selv tvang igjennom å bli kjørt til legesenteret. Derfra ble hun sendt med ambulansefly til sykehus i Kirkenes - og operert.

Arbeidsgiveren Kjetil Solberg, som driver sitt eget fiskebåtrederi, avviser at Lusina har blitt nektet medisinsk hjelp og at hun skal ha fått sparken. Han vil ikke la seg intervjue av NRK og sier at tvert i mot at han gjør alt godt han kan for sine latviske arbeidere.

Blir gransket

Nå er både Arbeidstilsynet og Skattemyndighetene koblet inn for å se på saken.

Arbeidstilsynet sier de aldri har hørt om en lignende sak, men sier samtidig at østeuropeere ofte får det tøft i møte med fiskeindustrien.

– Manglende arbeidskontrakter, ingen lønnslipper, timebetaling ned i 20 kroner timen, ingen overtidsbetaling og full jobbing i helgene er noe av det vi har avslørt, forteller Ragnvald Bertheussen som er inspektør i Arbeidstilsynet.