– Jeg joika til ham da vi satt rundt et bål. Slik startet vårt vennskap

Mattis Hætta (67) mottok beskjeden om Sverre Kjelsberg (69) død med sjokk. Sammen framførte de verdens mest kjente joik; «Samiid Ædnan» i Melodi Grand Prix i 1980.

Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg

– Vi satt rundt et bål, det var enten i 77 eller 78. Jeg joika litt til ham. Og han svarte: Det der var jævla vakkert. Slik startet vårt kameratskap, sier Mattis Hætta. Her fra finalen i Melodi Grand Prix i 1980.

Foto: Owesen, Paul, Paul Owesen / SCANPIX

– Jeg mottok dødsbudskapet med sjokk, rett og slett. Jeg har kjent Sverre i nesten 40 år. Vi har jobbet mye sammen og har reist både her og der på spillejobber. Han var en fantastisk person, sier Hætta til NRK.

Ble funnet død i helga

Artisten, dikteren, komponist og skuespiller Sverre Kjelsberg ble i helgen funnet død i sitt hjem i Tromsø, bekrefter Kjelsbergs søster Elisabeth Kjelsberg overfor NRK.

Tilbake til 60-tallet / 1965 *** Local Caption *** Sverre Kjelsberg

Sverre Kjelsberg ble 69 år gammel.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK / Anne Liv Ekroll

Familien begynte å ane uråd da Sverre Kjelsberg ikke møtte opp til et familieselskap. Han svarte heller ikke per telefon lørdag morgen.

Sammen med Kjeldsberg framførte Hætta «Samiid Ædnan» (Samenes land) i Melodi Grand Prix i 1980. Sangen vant og har siden blitt spilt millioner av ganger – og er kanskje verdens mest kjente joik.

Kjelsberg har også satt melodi til Klaus Hagerups «Ellinors vise», en populær sang i arbeiderbevegelsen.

Viktig for nordnorsk visesang

Hætta sier Kjelsberg har vært en viktig person for nordnorsk visesang, rock og pop, men også for samisk identitet og kultur.

Kjelsberg var en aktiv motstander av Alta-utbyggingen – noe som til slutt endte opp i nettopp «Samiid Ædnan».

– Vi var begge to opptatt av miljøet og at vi ikke kan ødelegge naturen. Altakampen var hard og selv om han aldri lenket seg fast var Kjelsberg mye med og spilte, sier Hætta.

Kjelsberg og Hætta møttes første gang på slutten av 70-tallet. Kjemien var der med én gang.

– Vi satt rundt et bål, det var enten i 77 eller 78. Jeg joika litt til ham. Og han svarte: Det der var jævla vakkert. Slik startet vårt kameratskap, og noen år senere vant vi Melodi Grand Prix.

Alta-aksjonen

Det var Alta-kampen som var opphavet til «Samiid Ædnan» - kanskje verdens mest kjente joik. Her blir demonstranter fjernet av politiet i 1981, rundt én kilometer fra Tverrelva.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Avsluttet «Samiid Ædnan» på Riddu Riddu

Hætta og Kjelsberg sto sammen på scenen for siste gang under Riddu Riddu-festivalen i Manndalen i Kåfjord i 2012. Det var en fantastisk kveld, minnes Hætta.

– Vi spilte akustisk. Og det var så gøy! Men samtidig ble også Riddu Riddu-konserten gravferden for «Samiid Ædnan». Sangen hadde blitt spilt den i noen og 30 år, og vi var begge to trøtte av låten, sier Hætta.

– Hvordan husker du ham musikalsk?

– Du verden, han var flink. Han kunne spille alt. Men det viktigste var at han var dønn ærlig, meget sympatisk – og sjenert. Du må huske på at han spilte i The Pussycats, en av de største gruppene i Norden på 60-tallet. Tenk, han var oppvarming for The Rolling Stones, sier Hætta.

Mattis Hætta i 1980

Sverre Kjelserg og Mattis Hætta vant Melodi Grand Prix med «Samiid Ædnan» i 1980.

Foto: Owesen, Paul / SCANPIX