NRK Meny
Normal

– Jeg hadde ikke levd nå, om han ikke hadde funnet meg

Raymond Strand ble kastet ut av bilen og lå bevisstløs i høstmørket da redningsmannen kom løpende. Det er et under at han ble funnet der han lå, sier han selv.

Raymond Strand møtte igjen redningsmannen sin etter en stygg ulykke i 1990.

Faksimile folkebladet

Raymond var alene i bilen da bilen snurret rundt, og han selv ble kastet ut av bilen. Han ble innlagt med alvorlig hodeskade.

Foto: Faksimile/Troms folkeblad / NRK

– Jeg skulle ha takket han for lenge siden. Men det er rart med det, når årene går. Da er det ikke alltid så lett, forteller Raymond Strand, som er en av hovedpersonene i NRK-serien «Brøyt i vei».

Den dramatiske ulykka skjedde en oktoberkveld i 1990. Det var blitt kaldt, og Raymond var sammen med en kamerat.

– Jeg skulle bare kjøre han hjem til Steinfjord, før jeg kjørte hjem til meg selv.

Denne kvelden var det så sent at det var mørkt i husene. Raymond husker ikke hva som egentlig skjedde.

– Jeg må ha sovnet bak rattet, for jeg husker ikke selve smellet. Men jeg kjørte ut av veien, traff en stolpe, og bilen ble slengt på taket. Jeg hadde ikke sikkerhetsbelte på, så jeg ble slengt ut av bakruta på bilen, forteller han.

Der ble Raymond liggende, bevisstløs på veien.

Tor Helge Sebulonsen

– Du skalv forferdelig. Jeg holdt deg i hånda, og da du kleip til kjente jeg at du var i livet, sier Tor Helge Sebulonsen til Raymond Strand.

Foto: Håkon Iversen / NRK

Kjente at han hadde puls

I et av de nærmeste husene bodde Tor Helge Sebulonsen.

– Jeg hadde lagt meg. Men plutselig banket det så kraftig på døra. Det var naboen min som hadde sett lysene. Han ville at jeg skulle springe bort og se. Det var et sterkt syn. Jeg så jo fort hvem som lå der på veien. Jeg visste godt hvem Raymond var, for jeg kjente foreldrene hans, forteller Sebulonsen.

Han tok Raymond i hånda, og kjente at han hadde puls. Samtidig som samboeren ringte til ambulanse, prøvde Sebulonsen å varme Raymond med et teppe.

– Jeg fikk ikke kontakt med han, det kom bare noen svake lyder. Det gjorde inntrykk på meg, forteller han.

Raymond ble fraktet til sykehuset i Tromsø, der han først lå i koma. Han husker ikke selv hvor lenge, men han brukte lang tid på å komme seg. Hukommelsen var dårlig den første tida, og han mistet luktesansen. Han fikk seg ikke til å kontakte sin redningsmann i tida etter ulykka.

Tor Helge Sebulonsen og Raymond Strand

Tor Helge Sebulonsen og Raymond Strand fikk snakket ut etter hendelsen for 25 år siden.

Foto: Håkon Iversen / NRK

Et sterkt møte

Sebulonsen er i dag enslig, og bor i det samme huset i Steinfjord.

– Jeg har hatt lyst til å snakke med Raymond om dette mange ganger, men det har ikke blitt sånn. Det var veldig flott å få besøk av ham nå. Det ble et sterkt møte.

Raymond har mange ganger tenkt på hvor heldig han var.

– Jeg har opplevd å miste mange kompiser. De har vært i sin beste alder, men har vært utsatt for ulykker. Det har fått meg til å tenke på hvor tilfeldig det var at jeg ble funnet, og at jeg fikk leve videre. Det har gjort noe med meg. Jeg tenker at jeg ikke skal klage på alt og alle, for jeg har det veldig bra, og har vært så heldig, sier han.