NRK Meny
Normal

– Jeg gikk lei av å lage voldelige dataspill

Nå lager Jorg dataspill om samisk mytologi og kultur, med pengestøtte fra Sametinget i ryggen.

Jorg Hauan

Jorg Hauan leder dataspillselskapet The Arctic i Tromsø.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

I et kontorlandskap i Tromsø sitter Jorg Hauan og jobber på spreng med utviklingen av sitt nytt dataspill. I et ledig øyeblikk viser han fram arbeidsskissene av «Noaiden».

– Dette er en tidlig versjon av runebommen (en samisk tromme, journ.anm.). Noaiden brukte runebommen til å transportere seg inn i ånderiket, derfor er det viktig at den er med, forteller Hauan.

Spillet handler om en ung noaide – en samisk sjaman – som reiser til ånderiket for å opprettholde balansen mellom åndeverdenen og den virkelige verden.

Handlingen foregår i en høyteknologisk framtid, i et landskap som minner sterkt om Nord-Norge.

– Spilleren får besøke landskap inspirert av Finnmarksvidda, klippene ved Nordkapp og fjellene i Troms, forteller Hauan, mens han viser ei skisse der nordlyset danser over stjernehimmelen.

Foreløpig er spillet kun på tegnebrettet. Men går alt etter planen, er «Noaiden» klar til lansering om to år. I bunnen for prosjektet ligger et ønske om å øke interessen for samisk kultur.

– Universet, mytene og kulturen er så spennende at den fortjener å bli lagd et spill av, sier Hauan.

Noaiden

Arbeidsskisse av dataspillet «Noaiden».

Foto: The Arctic/Jorg Hauan

Gikk lei av voldelige dataspill

Han startet som spillutvikler i Seattle, hvor han lagde dataspill for Zombie studios.

– Men jeg gikk lei av å lage voldelige dataspill, sier Hauan, som i 2012 flyttet tilbake til hjembyen for å starte spillselskapet The Arctic.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo støtter spillsatsingen i Tromsø og kaller prosjektet fremoverlent.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Så langt har Hauan produsert spill for mobiltelefon. «Noaiden» derimot, skal produseres for konsoll og PC, og lanseres i det internasjonale spillmarkedet.

– Vi har tro på prosjektet fordi det har en unik setting og en unik historie. Samtidig ønsker vi å lage et spill som ikke bare er artig, men også lærerikt. Vi vil lage et spill som gir en bedre forståelse av verden vi lever i.

Sametingspresidenten støtter prosjektet

Sametingspresident Aili Keskitalo følger nysgjerrig med på utviklingen av «Noiaden». Sametinget har nemlig støttet spillprosjektet økonomisk.

– Møtepunktet mellom samisk kultur og moderne teknologi er et sted hvor det kan skje mye spennende og nytt. Det er et stort verdensmarked for dataspill. Har man kompetansen på plass, er jeg sikker på at dette også kan utvikles med et samisk uttrykk, sier Keskitalo.

– Du er ikke redd noen vil bli støtt?

– Det kan man ikke utelukke. Den samiske mytologien blir av mange blir oppfattet som tabu – noe man ikke skal utnytte kommersielt. Men siden det er personer med samisk bakgrunn som står bak, så er jeg trygg på at det vil bli gjort på en skikkelig og respektabel måte.

Heller ikke spillskaperen er ute etter å støte noen.

– Vi tar oss noen friheter, men det er viktig for oss å respektere mytene og historiene vi er inspirert av, sier Jorg Hauan.

 «Noaiden»

Arbeidsskisse av dataspillet «Noaiden». Går alt etter planen er spillet på markedet om to år.

Foto: The Arctic/Noaiden