NRK Meny
Normal

– Jeg føler med befolkningen og har lyst å hjelpe

Henrik Littauer i Tromsø er en av svært få leger som jobber i området på Grønland som lørdag kveld ble rammet av en flodbølge. Fire personer ble meldt savnet.

Tsnunami på Grønland

De fire personene som er savnet skal ha bodd i et av husene som ble tatt av vannmassene.

Foto: OLINE NIELSEN / SCANPIX DENMARK

Henrik Littauer

BOR PÅ GRØNLAND: Henrik Littauer.

Foto: Privat

Han sier at han har lyst å være der og hjelpe. Han har ikke blitt spurt om å komme tilbake ennå:

– Jeg har ikke snakket med noen der ennå, og de har det nok travelt nå. Jeg vet ikke hvor mye de trenger av ekstra folk og ekstra leger. Jeg føler med befolkningen, og har lyst å hjelpe, sier han.

To leger

Danske Littauer, som tidligere har bodd 13 år i Tromsø, befinner seg for tiden i ishavsbyen i forbindelse med en bursdagsfeiring.

Til vanlig jobber han som lege i Uummannaq på Grønland, som blant annet dekker bygda Nuugaatsiaq, som ble rammet av flodbølgen.

Hadde Littauer vært hjemme på Grønland hadde naturkatastrofen kommet på hans vakt.

– De sendes til det sykehuset jeg jobber, først og fremst. Og det er jo bare to leger der, sier han.

– Er det veldig alvorlige skader blir de sendt videre, til for eksempel hovedstaden Nuuk.

Utilgjengelig område

Jordskjelvet skal rammet lørdag kveld og hadde sitt episenter 30 kilometer nord for Nuugaatsiaq. Fire redningshelikoptre med politi og helsepersonell ble sendt til området.

Området ligger på vestsiden av Grønland, og Littauer beskriver det som et utilgjengelig område der folk for tiden er uten internett.

– Man kommer seg dit kun med båt eller helikopter, sier han.

I bygda Nuugaatsiaq bor det 101 personer. 78 personer ble søndag formiddag meldt å være evakuert fra bygda. Ta av dem var meldt å være alvorlig skadet. I tillegg er fire personer skadet.

11 bygninger ble skylt på havet på grunn av en flodbølge etter jordskjelvet. De fire personene som er savnet skal ha bodd i et av husene som ble tatt av vannmassene.