NRK Meny
Normal

Knivstakk 13-åring: – Jeg får ikke fred

Mannen som er tiltalt for å knivstikke en 13 år gammel jente husker ingenting av hendelsen.

Knivstikking Borkenes

På denne kirkegården, like ved Borkenes skole, ble jenta knivstukket i magen i september i fjor.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Jeg får ikke fred og ber om unnskyldning, sier 62-åringen da han forklarte seg i Trondenes tingrett onsdag.

62-åringen fortalte i detaljer hva han foretok seg fra kokken fem om morgenen, helt til knivstikkingen på kirkegården i Kvæfjord.

Hendelsen skjedde like før det ringte inn til skolestart, mandag 23. september i fjor. Den 13 år gamle jenta som ble knivstukket kom seg til skolegården på egen hånd, der hun ble tatt hånd om av voksne.

Hun måtte opereres to ganger for skadene hun hadde fått i magen, og ble skrevet ut av sykehuset cirka tre uker etter hendelsen.

Bodde i telt

Den tiltalte 62-åringen hadde i flere måneder bodd i et telt i forkant av hendelsen. Han hadde en kommunal bolig, men ga den fra seg.

– Den var full av sopp, sier han i retten.

62-åringen har hjertefeil, og gikk på medisin da knivstikkingen fant sted. Han fortalte i retten at han vandret rundt omkring på Borkenes fra klokken fem om morgenen.

Selve ugjerningen husker han ikke noe fra.

– Tankene går hele tiden tilbake

I forkant av knivepisoden satt han på en benk på kirkegården med en kniv i hånden. Så husker han ikke mer før han kom til seg selv på biblioteket. Da var det mye leven i området, med ambulanser og politibiler.

Kort tid etter ble han pågrepet.

– Jeg har spurt meg selv hvorfor dette skjedde, hvorfor har jeg gjort noe så grusomt. Jeg ber om unnskyldning. Jeg får aldri fred. Tankene går hele tiden tilbake til benken og hva som skjedde der, sier mannen.

Nektet å møte opp

Rettssaken ble utsatt en dag etter at mannen nektet å møte opp i Trondenes tingrett tirsdag.

Rettspsykiaterne i saken mener 62-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og aktor vil legge ned påstand om tvunget psykisk helsevern for mannen.

Mannens forsvarer, Christian Flemmen Johansen, sier at hans klient motsetter seg psykisk helsevern.