NRK Meny
Normal

– Jeg er sint, forbannet og trist: – Naboer vil ikke ha vindmøller på Raudfjell

Naboer til den planlagte vindmølleparken på Kvaløya, reagerer sterkt på at Norsk Miljøkraft nå har fått konsesjon for å bygge et enormt vindkraftanlegg like ved der de bor.

Naboer protesterer mot vindkraft på Kvløya

Naboer er rasende over at de får 104 vindmøller som nabo. Fra venstre Tone Mette Yttergård, Trudi Baker, Unni Yttergård. Vindmøllene skal bygges på fjellet i bakgrunnen.

Foto: Sveinung Åsali/nrk

Det er sinne og frustrasjon som er fellesnevneren for en del av innbyggerne på Kvaløya i dag.

Alt er ødelagt

Protesterer mot vindkraft på Kvaløya

Tone Yttergård flyttet til Sjøtun med familien for å drive med villsau. Hun mener vindmøllene ødelegger alt hun har bygd opp.

Foto: Sveinung Åsali/nrk

– I dag er jeg sint, forbannet og trist, sier Unni Yttergård. Dette vil ødelegge alt, fiskevann, jaktterreng, alt, sier hun.

Tone Mette Yttergård og hennes familie driver med sau like i nærheten av den planlagte vindmølleparken.

– Jeg føler at alt det jeg har bygget opp nå er til ingen nytte.

– Det som nå skal skje er helt knusende. Med dette mister vi freden og roen som følger med å bo på landet, sier Yttergård.

Gigantanlegg

Raudfjell vindmøller

Slik blir anlegget seende ut når det er på plass.

Foto: Illustrasjonsfoto / NVE

Anlegget som skal bygges på Kvitfjell og Raudfjell på Kvaløya i Troms, skal bestå av 104 turbiner. Dette er det største anlegget i sitt slag som noen gang er bygget i Nord-Norge. Etter planen skal det produsere nok strøm til å forsyne 52 tusen husstander med elektrisitet.

– Kan like gjerne flytte

Trudi Baker kom fra London for å bygge opp en liten turistbedrift på Kvaløya. For henne er tanken på vindmølleparken helt uutholdelig.

– Nå kan jeg ikke lenger anbefale mine gjester å gå opp på fjellet for å se på den vidunderlige utsikten, sier Baker. Dersom dette blir virkelighet, ja da kan jeg like gjerne flytte bedriften til et annet sted.

  • Se video:
    Folk på Sjøtun på Kvaløya reagerer sterkt på at det er gitt konsesjon til vindkraftutbygging både på Kvitfjell og Raudfjell.
Norsk miljøkraft tror kraftproduksjonen vil være i gang allerede om tre år.
En vindmøllepark vil i verste fall føre til avfolking av bygdene, mener innbyggerne.

Så godt som i boks

Daglig leder i Norsk Miljøkraft, Johnny Sørensen, sier at de er godt i gang med å få finansieringen i boks. De må skaffe 3,5 milliarder kroner, og det mener han skal være klart i løpet av året.

Hvor stor er sjansen for at planene blir til virkelighet?

– Slik jeg ser det nå, så snakker vi om 98 prosent, svarer Sørensen.