– Jeg er over 90 år, da trenger jeg god mat

Ernæring bedrer helsen mer enn medisiner hos de eldre. Nå har sykehjem i Tromsø tatt grep.

Erna With

Erna With er fornøyd med at maten blir bedre på sykehjemmet. Det lever hun lengre på, tror hun.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Jeg tror det har mye å si hvordan mat man får. Jeg er begynt å bli et gammelt menneske, jeg er over 90 år, og da trenger jeg god mat, ler Erna With.

Hun er pasient ved Kroken sykehjem, og synes det er viktig at maten smaker godt og er næringsrik.

Også flere undersøkelser viser at næringsrik mat er viktig for de eldre. Pleietrengende eldre har særlig stor risiko for underernæring, og en undersøkelse ved Kroken sykehjem viste at 20 prosent av pasientene var underernært, og halvparten var i fare for å bli det.

Dermed har sykehjemmet som det første i Tromsø tatt grep. De legger nå vekt på å servere sunn og næringsrik mat til pasientene.

Kjersti Hagen

Fagsykepleier i Utviklingssenteret for sykehjem i Tromsø, Kjersti Hagen.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Spesielt for de eldre som ofte er syke, eller har en grunnleggende sykdom, er det mye viktigere med riktig mat enn all den medisinen de kanskje får, sier fagsykepleier i Utviklingssenteret for sykehjem i Tromsø, Kjersti Hagen.

Sykehjemmet skal også begynne å servere middagen senere på dagen, for å forsøke å øke appetitten til beboerne.

– Særlig de som er i fare for å bli underernært er det viktig å sette inn støtet på, både på sykehjem og i hjemmetjenesten. Men kos er veldig viktig, og spiser man lite er noe søtt enda viktigere, sier Hagen.

På dette sykehjemmet blir de servert både frukt, vafler, fisk og steik:

Ved alle sykehjem i Tromsø skal middagen heretter serveres seinere på dagen, samtidig som det legges vekt på at maten de syke og eldre får er sunn og næringsrik.
Målet er å hindre underernæring. Erfaring viser at riktig ernæring bedrer helsen hos de eldre.