NRK Meny
Normal

– Jeg ble satt helt ut og klarte ikke å si noe

En 32 år gammel mann tiltalt for vold og drap på en 55 år gammel mann i Olderdalen, forklarte i retten at han var vitne til at den andre tiltalte gjennomførte voldshandlinga som skal ha drept mannen.

Dødsfall Olderdalen.

55-åringen ble funnet drept i sin bolig i Kåfjord av venner.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

De to mennene som er tiltalt for Olderdalen-drapet erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i Nord-Troms tingrett mandag.

Fingeravtrykk og DNA knytter de to tiltalte til drapet, mener påtalemyndigheten.

De to er tiltalt for voldtekt og drap på en 55 år gammel mann i hjemmet hans i Olderdalen i september i fjor.

Fingeravtrykk og DNA

Aktor, statsadvokat Torstein Lindquister, startet saken med å redegjøre for omstendighetene da 55-åringen ble funnet drept.

Lørdag 21. september mottok AMK-sentralen melding om at mannen var funnet død. Det var en bekjent som hadde tatt seg inn i boligen hans og funnet han død. Dødsfallet ble raskt karakterisert som mistenkelig.

Avdøde ble sendt til UNN for obduksjon, Kripos ble koblet inn, og det ble raskt konstatert at det dreide seg om et drap. De to tiltalte var blant vitnene som ble avhørt.

Politiet mottok funn av fingeravtrykk som de mener kobler en av de tiltalte til en drapet. Det ble også funnet DNA fra begge de tiltalte i den dreptes hus.

torstein lindquister

Aktor Torstein Lindquister i Nord-Troms tingrett.

Foto: turi enoksen / nrk

– Det finnes et mulig motiv i saken, sa aktor i sin innledning.

I 2011 ble den drepte tiltalt i en overgrepssak. Han ble dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten. Ingen av de tiltalte hadde noen relasjon til denne saken.

– Det er ubestridt at en av de tiltalte kom til Olderdalen dagen før drapet, hvor han besøkte den andre tiltalte. De to skal ifølge vitner ha vært beruset drapsnatta.

– Måten drapet ble begått på er særdeles skjerpende, sa aktor i retten.

Aktor om forklaring i drapssak


Hadde reddet livet til den drepte i en brann

En av de tiltalte, en 32 år gammel mann, ble pågrepet i huset der han bodde i Sør-Troms, få uker etter drapet.

Han var den første som forklarte seg i retten.

Han fortalte at han hadde kjent avdøde i mange år, og at han for noen år siden hadde berget livet hans i en brann. De senere årene har han imidlertid ikke hatt mye kontakt med avdøde, men truffet han fra tid til annen, og vært på et kort besøk hos han sommeren 2013.

Tiltalte fortalte i sin forklaring at han i en periode for noen år siden hadde drukket mye, men at dette ikke har vært tilfelle de senere årene.

Det hadde ifølge 32-åringen ikke vært noe motsetninger eller konflikter i relasjonen til den drepte.

I retten fortalte han hva han gjorde den fredagskvelden mannen ble drept. Han hadde kommet på besøk til den andre tiltalte, en 41 år gammel mann, kvelden før.

– Var i sjokk

– Vi drakk en del. I to-tre tida på ettermiddagen fredag gikk jeg og la meg. Jeg stod opp rett før klokka ti. Jeg var da alene, og ringte kompisen min for å spørre hvor han var. Han var på besøk hos ei kvinne, og ba meg komme dit.

På besøket ble 55-åringen og hans rolle i en overgrepssak et samtaleemne. Etter hvert drar de to tiltalte på en annen fest i bygda, og de ender opp med å dra på besøk til avdøde.

32-åringen forteller at de skulle på besøk til 55-åringen for å snakke med han. De skremte han litt på tull da han åpnet døra, og han inviterte de to inn i huset sitt.

– Jeg stod i gangen, og de to var i stua. Bakfra så jeg at han tok tak i han og slengte han i bakken. Han sa ikke noe, og gjorde ikke motstand. Han svimte av og lå bare på gulvet.

Deretter beskriver han hvordan den andre tiltalte utførte voldshandlingen, som drepte mannen.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Jeg ble stående i sjokk. Jeg ble helt satt ut og var helt perpleks. Jeg klarte ikke å si eller gjøre noe. Jeg hadde ikke regnet med at det skulle skje i det hele tatt. Etter hvert sa jeg "kom nå går vi".

Han fortalte videre at det ikke kom noen reaksjon fra avdøde.

– Jeg trodde ikke at han var alvorlig skadet, fortalte 32-åringen i sin forklaring.

Rettssak Olderdalendrapet

– Dette sier du ingenting om

– Du står altså og ser på at dette skjer med en person du kjenner og gjør ikke noe. Hvorfor grep du ikke inn? spurte aktor.

– Jeg tenkte ikke klart, og klarte ikke å gjøre noe.

– Da vi gikk ut sa han til meg at «dette sier du ingenting om». Han sa også til mannen som hadde kjørt oss at han ikke skulle fortelle noen at han hadde kjørt dem til 55-åringens hus.

De dro deretter til en privat fest i bygda.

– Vi drakk alkohol hele kvelden, fortalte 32-åringen.

Han har endret sin forklaring om hva som skjedde i den dreptes hus, etter de første politiavhørene, hvor han fortalte at han ikke hadde sett voldshandlingen.

At hans DNA ble funnet på en gjenstand knyttet til drapet forklarer han med at han ga gjenstanden til den andre tiltalte.

Så på Facebook at 55-åringen var død

Han forteller at han da han våknet på morgenen, så på Facebook at 55-åringen var død. Det var sønnen til avdøde som hadde skrevet det. Han trodde ikke dette hadde noe med mishandlingen som hadde funnet sted.

– Planen min var egentlig å dra hjem fredag. Jeg var egentlig bare i Kåfjord for å hente vinterdekk. Etter å ha sjekket at jeg ikke lenger hadde promille kjørte jeg hjem til Borkenes.

Han hadde etter det kontakt på telefon med den andre tiltalte.

De to tiltalte kjenner hverandre godt, bekreftet begge fra vitneboksen.


En rekke vitner skal forklare seg i saken, både fra politiet, og folk bosatt i Kåfjord kommune.