Normal

Alt som kunne gå galt, gikk galt under Idas operasjon

Etter fire døgn våknet Ida Falkensten opp fra koma etter operasjonstabbe. Helsetilsynet gir sykehuset i Tromsø kraftig kritikk etter at de nesten tok livet av henne.

Ida Falkensten

Ida Falkensten har flere aborter bak seg. Under en kikkhullsoperasjon for utredning av fertilitetsproblemer ble tilstanden hennes brått ustabil. Takket være snartenkte leger ble livet hennes reddet.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Det har vært tøft. Veldig, veldig tøft. Det har vært en kamp for å komme seg på beina igjen og tilbake til det normale liv, sier Ida Falkensten (32).

Det er ett år siden den skjebnesvangre dagen. Tromsø-kvinnen var innkalt til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) for en standard kikkhullsoperasjon på eggstokkene.

Hun hadde tidligere spontanabortert tre ganger, og ble utredet for fertilitetsproblemer.

NRK fortalte i forrige uke at Statens helsetilsyn kritiserer UNN etter denne alvorlige hendelsen.

Fire dager etter operasjonen våkner hun opp fra koma.

Operasjonen gikk veldig galt. Legene hadde perforert hovedpulsåren min på to plasser, men klarte å redde livet mitt. Etter tre operasjoner i magen ble jeg stabil

Falkensten

I tillegg til sårene fra operasjonen er Falkensten sterkt plaget med nerveskader i foten, og hun var nær ved å få stomi etter at tarmene vokste seg sammen.

Ida Falkenstens mage

Operasjonsårene lager dype spor i henne, både utenpå og inni. Hun får dekket rekonstruksjon av magen på sikt.

Foto: Privat/Ida Louise Rostad / NRK

Veien tilbake

NRK møter Falkensten hjemme i Tromsø. Hun er nylig ferdig med den tre timer lange arbeidsdagen. Hun har brukt lang tid på å komme seg tilbake i arbeid, men fortsatt er det vanskelig.

Og det krever mye tilpasning.

Det er tungt. Det er en kamp å komme seg opp om morgenen, en kamp å leve et normalt liv. Å leve med kroniske smerter er ikke gøy. Jeg håper virkelig ting retter seg og blir bedre med tiden

Falkensten

Framfor henne ligger det permer på permer med dokumenter etter operasjonen. Hun har krevd å få tilsendt alle papirer som omhandler hennes sak.

En kampklar og tydelig samboer har stått støtt hele veien.

UNN har stilt opp til dels, jeg har hatt mange gode samtaler med en sosionom. Men kampen føles det ut som jeg har kjempet alene, alene sammen med mine nærmeste

Falkensten
Ida Falkensten pynt i håret

En sykepleier på intensivavdelingen hadde fått tydelig beskjed om at Ida Falkensten ikke likte å ha håret i et strikk på hodet. Dette og noen flere bilder i en intensivdagbok er alt som kan gi Falkensten minner om de fire dagene hun var borte.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Unødvendig operasjon

Falkensten viser fram bildene fra intensivdagboken. Tårene triller. Hun synes det er fælt å se bildene igjen, at det er grusomt å være med på noe hun ikke husker noe av.

Bilder av besøk fra hennes nærmeste, av håret hennes med blomster i etter at nattsykepleieren har pyntet henne.

– Er du sint?

– Jeg er «kokforbanna». Men mest av alt er jeg veldig bitter. I ettertid har det kommet fram at de valgte å utføre en operasjon jeg egentlig ikke trengte. Dette skulle ikke skjedd i det hele tatt, det er så meningsløst.

Dette bekreftes også i en epost UNN har sendt til NRK.

Men drømmen om å få barn er fortsatt langt fram i hodet til 32-åringen. Hun synes imidlertid det er vanskelig å planlegge når hun ikke vet om helsen holder.

Man tenker ikke på graviditet når man har vært så syk som jeg har. Jeg har fått beskjed om at UNN vil hjelpe meg når jeg er klar, men jeg vet ikke om jeg blir frisk nok til det

Falkensten

Lære av situasjonen

Søknad om erstatning er sendt inn, og hun skal be om bistand fra en advokat.

– Det som er viktig for meg er at det får en konsekvens, det er ikke greit å ta en intern opprydding og så skal alt være OK, sier Falkensten.

I en epost til NRK skriver sykehuset at de ser svært alvorlig på hendelsen, men at de ikke har sanksjonsmulighet i slike saker. Helsetilsynet har bedt sykehuset se til at det ikke skjer igjen, og UNN har gjennomgått alle interne fora for å lære av situasjonen.