Hopp til innhold

– Isbjørnen har det bra. Foreløpig

Forskerne som gjør sitt beste for å ta vare på isbjørnene på Svalbard, kommer veldig tett på de store dyrene.

Forskerne fra Norsk Polarinstitutt måtte gjøre deler av isbjørnforskningen på denne binna mens ungene ennå ikke var bedøvet. Video: Nick Cobbing/Norsk Polarinstitutt

Forskerne fra Norsk Polarinstitutt måtte gjøre deler av isbjørnforskningen på denne binna mens ungene ennå ikke var bedøvet. Videoen er fra 2011. Video: Nick Cobbing/Norsk Polarinstitutt

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Jon Aars

Jon Aars, ved Norsk Polarinstitutt, forsker på isbjørn.

Foto: Mattias Høyem / NRK

– Det er noen punkter som gir grunn til engstelse når det gjelder isbjørnen og dens fremtid, sier forsker ved Norsk Polarinstitutt, Jon Aars.

I årets statsbudsjett har de fått ti millioner kroner til å telle isbjørner på Svalbard. I tillegg driver polarinstituttet med grundig forskning på de store dyrene.

– Vi ønsker å vite mest mulig om dem, for å kunne ta best mulig vare på dem. Vi ser om det er noen spesielle ting som kan påvirke levevilkårene deres, sier Aars.

Det blir stadig mindre havisen i Arktis. Isbjørnen er avhengig av havisen. Den jakter blant annet etter sel der, og isen sørger for at mange isbjørnbinner kommer seg til områdene hvor de går i hi.

– Vi prøver nå blant annet å finne ut om isbjørnene blir lidende når havisen ikke er så utstrakt som tidligere, og om binnene finner seg nye steder å gå i hi, sier Aars.

kart over isbjørnvandring

Kartet viser vandringer til den GPS-merkede isbjørnbinna som har gått lengst (til høyre), ei binne som har vandret helt til asiatisk del av russisk Arktis. I kartet som er innfelt ser vi vandringen til en bjørn på Svalbard.

Foto: Anders Skoglund / Norsk Polarinstitutt

Følger bjørnene livet gjennom

For å få mest mulig kunnskap er Aars og hans forskerkolleger nødt til å følge isbjørnene tett.

– Da må vi ut for å fange og merke dem med jevne mellomrom. Vi tar blant annet prøver av blodet, fettet og hårene i pelsen. Slik kan vi se på den generelle helsetilstanden, om de har fått i seg parasitter, miljøgifter, om de er syke, sier Aars.

Magnus Andersen viser deltakerne i "Oppdrag Nansen" hva de gjør for å forske på isbjørn. Video: Tora Lind Berg/NRK

Magnus Andersen viser deltakerne i «Oppdrag Nansen» hva de gjør for å forske på isbjørn. Video: Tora Lind Berg/NRK

Så hvordan har isbjørnene det?

Så langt har forskerne funnet ut at isbjørnene har det fint på Svalbard.

– Vi har sett at hannbjørnene er i dårligere form de årene det er lite havis, men det ser foreløpig ikke ut til å ha fått store konsekvenser for dyrene, sier Jon Aars.

Samtidig er han spent på hva som vil skje i årene fremover.

– Svalbard er et av de områdene vi har grunn til å tro at isbjørnen får mest å stri med om noen tiår fra nå. Prognosene tyder på at det bare skal bli mindre havis her i årene som kommer. Det blir spennende å se hva som skjer dersom prognosene slår til.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark