– Hvorfor? Fordi det er lidenskap!

TIL-supporterne i Isberget tror på medalje. Selvsagt.

På stamplassen

– Det er i Isberget lidenskapen lever, sier leder Alf Edvard Masternes. Her fotografert kampklar på supporterpuben få timer før TILs seriestart blåses i gang.

Foto: Robert Greiner/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Isberget e oss (klapp klapp klapp). Gutan dæm skal slåss (klapp klapp klapp). Seier eller tap (klapp klapp klapp). Vi syng for TIL hver dag (klapp klapp klapp).»

Fun Pub i Tromsø søndag formiddag. Lokalet er passelig fylt. Det gjelder også noen av gjestene. Og i allefall trøyene deres.

Midt blant de rødhvite sitter sjefen sjøl, Alf Edvard Masternes (49). Over fire måneder med fotballferie er over.

– Jeg er nok like spent som alle andre fotballinteresserte før første seriekamp. Haugesund imponerte meg i sine hjemmekamper i fjor, men jeg tror vi har tre poeng og seier når kampen blåses av, sier han.

Nærmeste bortekamp 110 mil unna

Siden januar 2010 har Masternes ledet 500 av de mest ivrige TIL-supporterne. I fjor ble det bronse og Europa-spill, men også risiko for neglesprett og sår hals. Seriestart i mars på 69 grader nord er ikke for pingler, og det er meldt full storm til kampdagen.

Masternes frykter de som styrer norsk toppfotball framfor kald balsfjordvind.

– Desidert verst er det når vi har planlagt bortetur og Norges Fotballforbund og TV-selskapene endrer kamptidspunkt og flybilletten våre ikke kan brukes. Nærmeste lag i Eliteserien befinner seg i Trøndelag, det betyr at vi er prisgitt at kampen går til oppsatt tidspunkt, beklager supportersjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Supporterklubben Isberget

Isberget der de kanskje trives best: På Alfheim stadion.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / Scanpix
– Enkelte bor også utenlands

Med over 1100 kilometer til nærmeste bortekamp, er Isberget avhengig av støttepasninger utenfra.

– Vi har medlemmer i hele landet, og også noen i utlandet. Vi har også en aktiv avdeling på Østlandet som tar ansvar for opplegg rundt bortekampene. I år kommer vi til å tilby alle TIL-supportere bussreiser fra Oslo til kampene i sør, forklarer Masternes ivrig.

Har omtrent like mye fotballfri som Gutan

Vi snakker generelt ikke så mye om hvor mye tid og penger vi bruker på TIL

Alf E. Masternes, leder i Isberget

Egentlig jobber TIL-patrioten fra Kunes i Lebesby som trafikkpedagog. Veien til Isberget var kort da han pakket flyttelasset og meldte overgang til Ishavsbyen.

– Det er i Isberget lidenskapen lever. Jeg er jo også rimelig interessert i fotball. Men også fordi jeg er opptatt av at det er viktig å ta del i frivillig arbeid både i by og bygder. Det er alt for mange som kritiserer men ikke bidrar selv. Jeg merker jo at supporterarbeid kan ta mye av fritida og har vel i vinter ikke hatt lengre "fotballferie" enn Gutan. Vi snakker generelt ikke så mye om hvor mye tid og penger vi bruker på TIL, bemerker han.

Mellom storskjermen på Fun Pub og Alfheim stadion finner han meningen med fotballivet: Å følge de rødhvite uansett vær, også på tabellen.

– Jeg får møte så mange andre engasjerte supportere, jeg får føle spenninga, stemninga og lidenskapen som er i en fotballkamp, ikke minst når vi nok engang vinner. Derfor driver jeg på med dette, slår han fast.

– Hvordan går det i år?

– Jeg har alltid trua, vi skal komme langt i Europacup-spillet og cupen her hjemme, men også medaljeplass i serien. Isberget har gjort grundige vurderinger av alle eliteserielagene på vår hjemmeside . Så får vi se om det er vi eller NRK Troms og Finnmark ( som tippet ingen medalje , red.anm.) som får mest rett.

(VIDEO: Se Isberget feire)